Μπέργκερ σολοµού µε αβοκάντο και χούµους

Συνταγή

Μπέργκερ σολοµού µε αβοκάντο και χούµους
Υλικά για 4 µέτρια µπέργκερ

600-700 γρ. φιλέτο φρέσκου σολοµού
4 ψωµάκια για µπέργκερ (λευκά ή ολικής)
3 φέτες ζυµωτού ψωµιού (λευκό ή ολικής)
χυµός και ξύσµα από 1 µεγάλο λεµόνι
1 µέτριο κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
2 φρέσκα κρεµµυδάκια, ψιλοκοµµένα
1 κ.σ. µουστάρδα
1 κ.σ. µαγιονέζα
2 κ.σ. µαϊντανός, ψιλοκοµµένος
αλάτι και φρεσκοτριµµένο µαύρο πιπέρι
40 ml ελαιόλαδο
Για τη γαρνιτούρα
σάλτσα χούµους
ροδέλες κρεµµυδιού και αγγουριού
1 αβοκάντο σε φέτες
χυµός από ½ λεµόνι
Για το χούµους
300 γρ. ρεβίθια βρασµένα
60 γρ. ταχίνι
50 ml παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο και 1 κ.γ. κύµινο
χυµός από 1 λεµόνι
αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση

Εκτέλεση

Πλένουµε και σκουπίζουµε τα φιλέτα σολοµού, βγάζουµε το εξωτερικό δέρµα και πιθανά αγκάθια και τα κόβουµε σε κύβους. Στο µούλτι χτυπάµε το ψωµί µέχρι να γίνει χοντροκοµµένα ψίχουλα, για 1 λεπτό, προσθέτουµε τους κύβους του σολοµού και χτυπάµε για 1,5 λεπτό ακόµα. Αδειάζουµε το µείγµα σε ένα µπολ και ρίχνουµε µέσα και τα υπόλοιπα υλικά, µαζί µε 1 κουταλιά ελαιόλαδο, για να µπορέσουµε να πλάσουµε καλύτερα τη ζύµη. Ζυµώνουµε καλά και βάζουµε για 1 ώρα το µείγµα στο ψυγείο για να δέσουν οι γεύσεις και τα υλικά. Πλάθουµε 4 µέτρια σε µέγεθος µπέργκερ.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά να κάψει, και τσιγαρίζουµε τα µπέργκερ σολοµού κι από τις δυο πλευρές, για 2-3 λεπτά κάθε πλευρά. Χαµηλώνουµε τη φωτιά και ψήνουµε για 5 λεπτά ακόµα κάθε πλευρά, µέχρι να πάρουν ένα καστανόχρυσο χρώµα. Εναλλακτικά, ψήνουµε σε αντικολλητική ψηστιέρα για 5 λεπτά κάθε πλευρά.
Ανοίγουµε στη µέση τα ψωµάκια, αλείφουµε µε τη σάλτσα χούµους στην οποία έχουµε προσθέσει το κύµινο, βάζουµε τις ροδέλες αγγουριού, το µπέργκερ σολοµού, τις ροδέλες κρεµµυδιού και τις φέτες αβοκάντο, αφού πρώτα τις περιχύσουµε µε τον χυµό λεµονιού, και σερβίρουµε.
Για τη σάλτσα χούµους (1 κούπα)
Βάζουµε όλα τα υλικά µέσα στο πολυµίξερ και τα χτυπάµε για 2-3 λεπτά συνεχόµενα, µέχρι να σχηµατιστεί ένας λείος πολτός. ∆οκιµάζουµε και προσθέτουµε αλάτι και πιπέρι, και αν χρειαστεί προσθέτουµε λίγο ακόµα λάδι και λεµόνι.


*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Χριτσίνας Θεοχάρη "Η γεύση των ζωδίων", εκδόσεις Μίνωας.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος