Μπαρμπουνομακαρονάδα (του Νίκου Φωτιάδη)

Συνταγή

Μπαρμπουνομακαρονάδα (του Νίκου Φωτιάδη)
Υλικά για 4 άτομα

1½ κιλό μπαρμπούνια μεγάλα
1/3 φλιτζανιού ούζο
½ κ.γ. μπούκοβο
1 κιλό ντοματάκια Σαντορίνης κομμένα στη μέση
1 κ.γ. σπασμένους σπόρους κόλιαντρου
½ φλιτζάνι ελιές Καλαμών κομμένες στη μέση και ξαρμυρισμένες
3 σκελίδες σκόρδο σε φέτες
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 ματσάκι βασιλικό πλατύφυλλο  ή ½ φλιτζάνι χοντροκομμένο
500 γρ. σπαγγέτι Νο 6
2 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
αλάτι


Για τον ζωμό
2 καρότα
1 κρεμμύδι
½ κ.σ. κόκκους πιπεριού
1 φύλλο δάφνης
1 μαραθόριζα
5 κλαράκια σέλινου

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια από τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθια, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα φιλετάρουμε. Τα κόβουμε στη μέση και τα βάζουμε στο ψυγείο. Βράζουμε τα κόκαλα σε ½ λίτρο νερό, αφαιρώντας με τρυπητή κουτάλα τον αφρό. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά για τον ζωμό και βράζουμε για περίπου μισή ώρα. Σουρώνουμε τον ζωμό με ψιλό σουρωτήρι και τον ρίχνουμε σε βαθιά κατσαρόλα με λίγο αλάτι να πάρει μία βράση.


Ρίχνουμε τα μακαρόνια, τα ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε συχνά για να μην κολλήσουν, γιατί το υγρό είναι λίγο για κανονικό βράσιμο μακαρονιών. Βράζουμε μέχρι να κρατάνε, τα σουρώνουμε και διατηρούμε τον ζωμό σε βαθύ σκεύος. Παράλληλα βάζουμε τα ντοματάκια σε ταψί με λίγο λάδι, αλάτι και λίγο από το σκόρδο. Τα ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για 15 λεπτά στη μεσαία σχάρα.


Όταν όλα είναι έτοιμα, παίρνουμε μια μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα ή ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι και τσιγαρίζουμε το υπόλοιπο σκόρδο σε ελαιόλαδο. Μόλις αρχίζει να τσιτσιρίζει, προσθέτουμε το κόλιαντρο και αφήνουμε μέχρι να ροδίσει το σκόρδο. Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να βράσει και να μείνει το μισό για να φύγει η αλκοόλη.


Προσθέτουμε τα μπαρμπούνια, το μπούκοβο και αφήνουμε να αχνιστούν για 2 λεπτά. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα τα μπαρμπούνια και τα κρατάμε ζεστά σε μια πιατέλα. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια, τις ελιές, την κάππαρη και τον βασιλικό, ρίχνουμε λίγο από τον ζωμό και ανακατεύουμε καλά.


Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε προσεκτικά να πάνε παντού τα υλικά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι και τέλος ρίχνουμε τα αχνισμένα μπαρμπούνια. Ανακατεύουμε με πολλή προσοχή να μην τα διαλύσουμε και σερβίρουμε. Η σάλτσα πρέπει να έχει χυλώσει, χωρίς όμως να είναι πολύ πηχτή.


*Η συνταγή είναι του Νίκου Φωτιάδη από το βιβλίο του "Μουσικός Περίδρομος", εκδόσεις Τόπος.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος