Follow us

Μπαρμπούνια στ’ αμπελόφυλλα, με χοντρό αλάτι

Μπαρμπούνια στ’ αμπελόφυλλα, με χοντρό αλάτι

Υλικά

Υλικά

1 κιλό μπαρμπούνια καθαρισμένα από τα εντόσθια και τα λέπια τους

200 γρ. αμπελόφυλλα (από βάζο)

1 κ. κ. χοντρό, μαγειρικό αλάτι

1 κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη

2 κ. σ. χυμό λεμόνι

4 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 κ. κ. κύμινο σε σκόνη (προαιρετικό)

Παρασκευή

Βάζουμε τα αμπελόφυλλα, ανοιγμένα, σε ένα μπολ με άφθονο νερό και τα μουλιάζουμε για αρκετή ώρα και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν, απλωμένα σε μια πετσέτα ή στα τοιχώματα ενός σουρωτηριού.

Εννοείται, πως όταν είναι η εποχή τους, επιλέγουμε τα φρέσκα, τα οποία πρώτα τα ζεματάμε λίγα-λίγα σε βραστό νερό, μετά τα περνάμε από το κρύο και στη συνέχεια τα απλώνουμε για να στεγνώσουν.

Βάζουμε τα μπαρμπούνια σε ένα μπολ μαζί με το τριμμένο κρεμμύδι, το χυμό του λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μαγειρικό αλάτι και το κύμινο, αν το χρησιμοποιήσαμε, τα ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά και βάζουμε το μπολ, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη, στο ψυγείο, για 30 λεπτά.

Αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια των φύλλων, κόβοντας τα με ένα ψαλίδι ή με κοφτερό μαχαίρι και τα στρώνουμε ένα-ένα με το χέρι μας, για να ανοίξουν καλά.

Βγάζουμε τα μπαρμπούνια από το ψυγείο και τοποθετούμε από ένα ψάρι στο κέντρο του κάθε φύλλου και το τυλίγουμε, σφιχτά, γύρω από το ψάρι, λαμβάνοντας υπόψη μας πως το κεφάλι κι η ουρά θα μείνουν εκτός φύλλου.

Τοποθετούμε κάθε ένα τυλιγμένο ψάρι στο ταψί, έτσι, ώστε η μεριά της ένωσης να είναι από κάτω.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τοποθετώντας, στριμωχτά τα ψάρια, το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με την «μαρινάδα» που έχει περισσέψει στο μπολ.

Βάζουμε το ταψί, σε προθερμασμένο, στους 220ο C, φούρνο, για 15 λεπτά μέχρι να δούμε πως τα ψάρια πήραν χρώμα.

Τα σερβίρουμε αμέσως, ζεστά, χωρίς να αφαιρέσουμε τα φύλλα τους, ώστε να τα βγάλει μόνο όποιος δεν τα θέλει.

Προτείνουμε μαζί λίγο επιπλέον αλάτι, κατά προτίμηση ανθό.

Σημ. Το ταψάκι θα πρέπει να παίρνει ακριβώς τα μπαρμπούνια για να μην ξετυλιχτούν στο ψήσιμο.

Θ.Τ.

Επίσης...

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Μπακαλιαροκεφτέδες

Πώς θα φτιάξεις μπακαλιαροκεφτέδες.

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.