banner
banner
banner

“Μπακλαβάς” με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπλε τυρί και φουντούκια

Συνταγή

“Μπακλαβάς” με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπλε τυρί και φουντούκια
Υλικά

10 φύλλα μπακλαβά
200 γρ. κρέμα γάλακτος
½  φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.σ. θυμάρι ξερό
1 κ.σ φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου
500 γρ. λευκά μανιτάρια φρέσκα
300 γρ. μπλε τυρί ή γκοργκοντζόλα ή ροκφόρ σε τρίμματα 
½  φλ. φρέσκο βούτυρο
3 κ.σ. σησαμέλαιο
2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια σε λεπτές λωρίδες
1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 φλ. φουντούκια ανάλατα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C. Σε αντικολλητικό τηγάνι, καβουρδίζουμε τα φουντούκια ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα και τα βγάζουμε στην άκρη να κρυώσουν. Καθαρίζουμε το τηγάνι κι ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια: λιώνουμε 3 κ.σ. βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το βαλσαμικό ξύδι και την καστανή ζάχαρη και σιγομαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη σπάτουλα μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν, να γίνουν διαφανή, θα απορροφηθούν όλα τα υγρά και να καραμελώσουν (θα έχουν πάρει ένα απαλό καστανό χρώμα). Τα αφήνουμε στην άκρη. Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: τα σκουπίζουμε με υγρό πανί, χωρίζουμε τα ποδαράκια από τα καπελάκια, κόβουμε τα ποδαράκια στα δύο καθέτως και τα καπελάκια σε χοντρές φέτες. Ζεσταίνουμε 3 κ.σ. βούτυρο και 2 κ.σ. σησαμέλαιο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Στραγγίζουμε το υγρό και το κρατάμε στην άκρη. Προσθέτουμε στα μανιτάρια τον μαϊντανό, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη. Βάζουμε στη μουλινέτα τα ¾ του φλ. από τα φουντούκια, μαζί με την κρέμα γάλακτος, το υγρό των μανιταριών, 1 κ.σ. σησαμέλαιο και 1 κ.σ. ζεστό νερό και δουλεύουμε να γίνουν μια ρευστή σάλτσα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε στην άκρη. Χοντροτρίβουμε στη μουλινέτα τα υπόλοιπα φουντούκια.Ετοιμάζουμε το φαγητό: βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψάκι και στρώνουμε 3 φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα με φρέσκο βούτυρο με πινέλο και σκορπίζοντας λίγα από τα καβουρδισμένα φουντούκια και λίγο από το θρυμματισμένο τυρί. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα και απλώνουμε τα μανιτάρια. Σκεπάζουμε με άλλα δύο φύλλα βουτυρώνοντας ανάμεσα και σκορπίζοντας καβουρδισμένα φουντούκια και λίγο από το θρυμματισμένο τυρί. Σκεπάζουμε με τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Στρώνουμε άλλα δύο φύλλα ακόμα, αλείφοντας με  βούτυρο ανάμεσα και σκορπίζοντας καβουρδισμένα φουντούκια και το θρυμματισμένο τυρί που απέμεινε και τελειώνουμε αλείφοντας με βούτυρο το τελευταίο φύλλο και σκορπίζοντας τα καβουρδισμένα φουντούκια που έχουν απομείνει. Ψήνουμε τον “μπακλαβά” μέχρι να γίνει τραγανό το φύλλο. Σερβίρουμε αμέσως κομμένο σε κομμάτια όπως ο μπακλαβάς, με συνοδεία τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος