Υλικά
2 κ. ξαλμυρισμένο μπακαλιάροΥλικά (για 4 -5 άτομα)
8 πορτοκάλια
4 λεμόνια ακέρωτα
1 κ. κρεμμύδια ξερά κόκκινα
200 γρ. ελιές Καλαμών
2 κ.σ. ξερή ρίγανη ή ματζουράνα
¾ φλ + ¾ φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ χυμό πορτοκάλι + 1 κ.σ. χυμό λεμόνι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ φλ. φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό (αν θέλετε)
1 ταψάκι παραλληλόγραμμο 30 -40 εκ.
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C. Πλένουμε τον μπακαλιάρο και τον κόβουμε σε κομμάτια 10 Χ 10 εκ.
Ξεκουκουτσιάζουμε τις ελιές (μπορεί να γίνει ευκολότατα με το ειδικό εργαλείο που ξεκουκουτσιάζουμε τα κεράσια για να φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού). Κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια και τα σκουπίζουμε.
Καθαρίζουμε από τη φλούδα και το λευκό μέρος τα 4 πορτοκάλια και τα 2 λεμόνια και τα κόβουμε σε οριζόντιες φέτες πάχους 2 εκ.
Βγάζουμε τους σπόρους.
Κόβουμε τα άλλα 4 πορτοκάλια και τα άλλα 2 λεμόνια σε φέτες πάχους 2 εκ.
χωρίς κρατώντας τη φλούδα και το λευκό μέρος.
Βγάζουμε τους σπόρους.
Κρατάμε σε άλλο σκεύος τα πορτοκάλια και σε άλλο τα λεμόνια.
Βάζουμε στο ταψί μια στρώση κρεμμύδια, τα σκεπάζουμε με διπλή στρώση πορτοκάλια και με μονή στρώση λεμόνια.
Σκορπίζουμε τις ελιές.
Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά τις στρώσεις κρεμμύδια –πορτοκάλια –λεμόνια.
Περιχύνουμε με ¾ φλ.
ελαιόλαδο.
Ψήνουμε περίπου 30 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν τα υλικά.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και στρώνουμε επάνω τα κομμάτια του μπακαλιάρου.
Χτυπάμε τα ¾ φλ.
ελαιόλαδο με τη ρίγανη το χυμό πορτοκαλιού και το χυμό λεμονιού ώσπου να γίνει σαν γαλάκτωμα.
Περιχύνουμε τον μπακαλιάρο με το μείγμα, ρίχνουμε πιπέρι, κουνάμε το ταψί και ξαναφουρνίζουμε για 30 –40 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί 10 λεπτά πριν το σερβίρουμε, με μια σπάτουλα.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ταιριάζει με λευκό νερόβραστο ρύζι, κατά προτίμηση μπασμάτι.
Α.Τ