Follow us

Μπακαλιάρος με άσπρη μελιτζάνα και σάλτσα «μπραντάδας» σε τάρτα φάβας του σεφ Γιώργου Χατζηγιαννάκη

Με σύνθημα «Κάτω η κρέμα γάλακτος!», οι Έλληνες σεφ πολιόρκησαν σθεναρά το κάστρο των τίτλων τιμής στο βασίλειο της εν Ελλάδι γαστρονομίας. Επήλθε ιδεολογικός εκδημοκρατισμός, οι Έλληνες αναβαπτίσθηκαν σε εθνική γευστική υπερηφάνεια και στις μαρμίτες της ελληνικής κουζίνας πνέει ούριος άνεμος. Το χρονικό της επανάστασης και μερικές εμβληματικές συνταγές του.

Μπακαλιάρος με άσπρη μελιτζάνα και σάλτσα «μπραντάδας» σε τάρτα φάβας του σεφ Γιώργου Χατζηγιαννάκη

Υλικά

Υλικά (για 6 άτομα)

Τάρτα φάβας

3 φλιτζ. σαντορινιάς φάβας

1 1/2 φλιτζ. σιμιγδάλι ψιλό

1/2 φλιτζ. κάπαρη ξεπλυμένη, στεγνή, ψιλοκομμένη

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

Aλάτι, πιπέρι

Μελιτζάνα

3 άσπρες μελιτζάνες, μέτριες, σφιχτές

3 σκ. σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)

1 κ.γλ. ξίδι παλαιωμένο Γαίας

Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Σάλτσα μπραντάδας

3 κ.σ. πελτές Σαντορίνης (τριπλής συμπύκνωσης)

4 φέτες ξερό ψωμί

1 σκ. σκόρδο

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)

1 φλιτζ. νερό

Aλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπακαλιάρος

6 τεμ. φιλέτα μπακαλιάρου ξαλμυρισμένου (περίπου 100 γρ. το καθένα)

1 φλιτζ. αλεύρι

1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο

Παρασκευή

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για την τάρτα και ζυμώνουμε.

Τυλίγουμε τη ζύμη σε μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο 3-4 ώρες, να σφίξει και να ενωθούν τα υλικά.

Χαράζουμε τις μελιτζάνες, βάζουμε από μία σκελίδα σκόρδο μέσα στην καθεμία και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250°C για 20-30 λεπτά.

Διαλύουμε τη μία κουταλιά πελτέ στο νερό, μουσκεύουμε το ψωμί χωρίς την κόρα και το στραγγίζουμε.

Το βάζουμε στο μπλέντερ με τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας από το νερό με τον πελτέ, ανάλογα με το πόσο αραιή θέλουμε τη σάλτσα.

Διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Όταν κρυώσουν οι μελιτζάνες, αφαιρούμε την ψίχα, πετάμε τα δύο σκόρδα και σε ξύλινο γουδί τη δουλεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, ώστε να πάρουμε ένα χοντροκομμένο πουρέ.

Διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.

Χωρίζουμε τη ζύμη της τάρτας σε 6 κομμάτια, βουτυρώνουμε 6 μικρές ταρτιέρες και απλώνουμε τη ζύμη σε αυτές, δημιουργώντας μικρές τάρτες.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 12-15 λεπτά.

Προσοχή: δεν πρέπει να ξεραθούν.

Σκουπίζουμε και αλευρώνουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου.

Βάζουμε το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σοτάρουμε γυρίζοντάς τα για 5 λεπτά.

Ξεφορμάρουμε τις τάρτες, τις γεμίζουμε με τη μελιτζάνα, τοποθετούμε τον μπακαλιάρο και ρίχνουμε από πάνω δύο κουταλιές σάλτσα «μπραντάδα».

Σερβίρουμε αμέσως.

Συνοδεύουμε με σαλάτα καρδαμίδες (άγρια σαντορινιά χόρτα).

Όλη η παράδοση της Σαντορίνης σε μια μπουκιά.

Ο Γιώργος Χατζηγιαννάκης ηγήθηκε της σωτηρίας των σπάνιων υλικών της θηραϊκής γης από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό και αξιοποίησε πρωτότυπα τον τοπικό γευστικό πολιτισμό.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.