banner
banner
banner

Μους με συκωτάκια κοτόπουλου

Συνταγή

Μους με συκωτάκια κοτόπουλου
Υλικά

600 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
500 γρ. φρέσκο βούτυρο
2 κ.σ. εσαλότ ή το λευκό μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι, πολύ ψιλοκομμένο
10 ml καλό μπράντι ή κονιάκ
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε, καθαρίζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τα συκωτάκια. Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά τα 50 γρ. φρέσκο βούτυρο και σοτάρουμε το εσαλότ ή το κρεμμυδάκι μέχρι να μαλακώσει τελείως, αλλά να μην πάρει καθόλου χρώμα. Ζεσταίνουμε 50 γρ. βούτυρο και τηγανίζουμε τα συκωτάκια πολύ γρήγορα σε μέτρια φωτιά (από μέσα πρέπει να μείνουν ροζ). Προσθέτουμε το σοταρισμένο εσαλότ ή το κρεμμυδάκι και αλατίζουμε. Βγάζουμε σε μπολ τα συκωτάκια και το κρεμμυδάκι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε στην άκρη. Ρίχνουμε 1 –2 κουταλιές από το αλκοόλ στο τηγάνι, το κουνάμε κυκλικά και το «ξεπλένουμε» ρίχνοντάς το περιεχόμενό του επάνω στα συκωτάκια. Δουλεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο στο μίξερ, μέχρι να γίνει σαν αφρός. Το βγάζουμε σε μεγάλο μπολ. Βάζουμε τα συκωτάκια με το κρεμμυδάκια στη μουλινέτα ή σε μπλέντερ (όλα μαζί ή τμηματικά, ανάλογα με το μέγεθος της συσκευής) και δουλεύουμε να γίνουν σαν αλοιφή. Τα μεταφέρουμε στο μπολ με το βούτυρο. Ρίχνουμε και το υπόλοιπο μπράντι ή το κονιάκ, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Περνάμε, αν θέλουμε, το μείγμα από σίτα για να γίνει τελείως λείο (δεν είναι απαραίτητο). Το βάζουμε σε μακρόστενη χαμηλή φόρμα μήκους 20 εκ. και πλάτους 7 εκ. περίπου ή σε ατομικά ramequins. Αφήνουμε τη μους στο ψυγείο τουλάχιστον 3 ώρες πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Τη σερβίρουμε με αγγoυράκια τουρσί και φρυγανισμένες φέτες από λευκό ψωμί, χωρίς την κόρα. Διατηρείται 3-4 μέρες στο ψυγείο και κατόπιν στην κατάψυξη.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος