Υλικά
υλικά για τον τραχανά:
6 κ.σ. τραχανά κόκκινο νηστίσιμο Εβρου Γαίας*
4 ποτήρια νερό
1 πράσο
2 κ.γ. σουσάμι
ψωμί χωρίς κόρα για τα κρουτόν
σησαμέλαιο
αλάτι
υλικά για τους μοσχιούς:
4 τεμάχια μοσχιούς
1 κρεμμύδι μεγάλο πικέ (καρφωμένο με κόκκους πιπέρι και γαρύφαλλα)
3 κλωνάρια σέλινο
2 δαφνόφυλλα
2 καρότα
1 σκελίδα σκόρδο
2 ποτήρια κρασί Μαυροδάφνη
1/2 ποτήρι νερού ξίδι
1/2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
αλάτι
εκτέλεση:
Βάζουμε τον τραχανά στο κρύο νερό να φουσκώσει για 10'.
Μετά τον βάζουμε όπως είναι να βράσει σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συχνά να μην μας πιάσει στον πάτο.
Όταν γίνει μια παχύρευστη μάζα βάζουμε αλάτι και βγάζουμε από τη φωτιά.
Κατόπιν ετοιμάζουμε τα κρουτόν, κόβοντας το ψωμί χωρίς κόρα σε ζαράκια, πασπαλίζοντας με λίγο σησαμέλαιο και ψήνοντάς τα στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
Παίρνουμε το πράσο (το άσπρο μέρος) το κόβουμε σε λεπτά στικς (σαν άχυρο) και τα τηγανίζουμε.Καθαρίζουμε τους μοσχιούς από το κέλυφος του στόματος και στην κουκούλα.
Βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το κρεμμύδι.
Το αφήνουμε να πάρει λιγάκι και να βγάλει τα αρώματά του και προσθέτουμε τους μοσχιούς.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ανακατεύουμε ανακινώντας την.
Μόλις μαζέψουν οι μοσχιοί προσθέτουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά άκοπα μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τον ντοματοπολτέ και ανακατεύουμε να καβουρντιστεί για να φύγει λίγο η ξινίλα.
Σβήνουμε με το ξίδι και κατόπιν με τη Μαυροδάφνη.
Ανακατεύουμε να ξεκολλήσει ότι έχει κολλήσει στην κατσαρόλα με ξύλινη σπάτουλα.
Βάζουμε αλάτι, τα δαφνόφυλλα και αφήνουμε να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει.
Στο τέλος βγάζουμε τους μοσχιούς και εάν η σάλτσα θέλει δέσιμο, αφήνουμε να βράσει μέχρι να γκλασάρει.
Όταν είναι έτοιμη την περνάμε από ψιλή σήτα.* Ο τραχανάς του Β.
Έβρου φτιάχνεται με αλεύρι και λαχανικά (κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτα) χωρίς γάλα, γι αυτό και είναι ιδιαίτερος και συνάμα νηστίσιμος και πολύ νόστιμος από μόνος του.
Φτιάχνεται με μεράκι από τον γυναικείο συνεταιρισμό "ΓΑΙΑ" στο Σπήλαιο του Β.
Έβρου και συνήθως το συνοδεύουν με πράσο ωμό ή τηγανισμένο και σουσάμι (τηλ.
Συν/σμού 25560 51500).
Μπορείτε να φτιάξετε τη συνταγή και με άλλον αλευρένιο νηστίσιμο τραχανά.
Επίσης, στον Β.
Έβρο δεν είχαν παραδοσιακά ελαιόλαδο και χρησιμοποιούσαν σησαμέλαιο και ηλιέλαιο.