1 κ. ουρά από μοσχάρι σε μερίδες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κλωναράκια σέλερι χοντροκομμένα
2 καρότα χοντροκομμένα
750 ml. κόκκινο κρασί
1 κ.σ. πελτές ντομάτας
1,5 lit ζωμός κρέατος
400 γρ. ξινός τραχανάς
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι,αστεροειδής γλυκάνισος
Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας πολύ καλά. Σε πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας πολύ καλά από όλες τις μεριές μέχρι να πάρει σκούρο καστανό χρώμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε το ζωμό του κρέας αλάτι, πιπέρι και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σιγοβράζουμε περίπου 2 ώρες μέχρι να φεύγει σχεδόν το κρέας από το κόκκαλο. Βγάζουμε στην άκρη το κρέας με τρυπητή κουτάλα και μετράμε 2 λίτρα από τον ζωμό. Τον βάζουμε στην κατσαρόλα και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην στεγνώνει, συμπληρώνοντας με λίγο ζωμό αν χρειάζεται.
(Σημ. πιάτο από το εδεσματοπωλείο «Κάρδαμο», Καλαμάτα)