Υλικά
1 ½ κ. στήθος μοσχάρι Υλικά
1 μεγάλο κρεμμύδι σε κύβους
1 ξερό φύλλο δάφνης
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο
10 κόκκοι μαύρο πιπέρι
300 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
2 καρότα σε κύβους
1 μεγάλο πράσο σε ροδέλες
1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη (αν θέλουμε)
Λεμόνι, ελαιόαλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και το κόβουμε σε κανονικές μερίδες.
Το βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα με το ολόκληρο κρεμμύδι, τη δάφνη, το άκοπο πιπέρι , 1200 ml νερό και 1 φουσκωτή κ.σ αλάτι.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη φωτιά και σιγοβράζουμε 90 λεπτά μέχρι 2 ώρες περίπου, μέχρι να μαλακώσει τελείως το κρέας.
Το βγάζουμε σε βαθουλή πιατέλα, ρίχνουμε λίγο ζωμό επάνω να μην στεγνώσει και το διατηρούμε ζεστό.
Σουρώνουμε τον ζωμό και τον μετράμε να είναι σε αναλογία 1 ρύζι 3 ζωμός.
Αν μας λείπει ζωμός, συμπληρώνουμε με καυτό νερό.
Ξαναβάζουμε τον ζωμό στην κατσαρόλα μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο και το ρύζι.
Αλατίζουμε και μόλις πάρει βράση, ανακατεύουμε 1-2 φορές, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε χωρίς να ανακατέψουμε ξανά για 14 λεπτά περίπου, μέχρι να απορροφηθεί ο περισσότερος ζωμός από το ρύζι αλλά να μην στεγνώσει τελείως.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα την κατσαρόλα και αφήνουμε το ρύζι να μείνει για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε στα πιάτα με λίγο φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, λίγη παρμεζάνα (αν θέλουμε) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσφέρουμε το κρέας σε πιατέλα με ελαιόλαδο, χοντρό αλάτι και λεμόνι.
Α.Τ.