banner
banner

Moσχάρι στη γάστρα

Συνταγή

Moσχάρι στη γάστρα
Υλικά

1 1/2 κ. μοσχάρι σπάλα ή ελιά ή χτένι 
Ελαιόλαδο
1 φλ. λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί 
1 ξερό φύλλο δάφνης ή 1 κλωνάρι φρέσκο δενδρολίβανο ή ένα κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά: 3 καρότα, 3 κρεμμύδια, 3 ντομάτες, 5 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες, 5 πατάτες, 1/2 κ.γ. μπούκοβο ή 1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, 1 ποτήρι λευκό ή κόκκινο ξηρό κρασί 

banner
Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C. Πλένουμε το κρέας, το βάζουμε στη γάστρα ,το αλατοπιπερώνουμε καλά από όλες τις μεριές και το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρασί και τη δάφνη ή το δεντρολίβανο ή το θυμάρι. Κλείνουμε τη γάστρα τη βάζουμε στο φούρνο και ύστερα από μισή ώρα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 130ο C και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί 3 ½ ώρες περίπου μέχρι να μελώσει (στις 2 ώρες, ανοίγουμε τη γάστρα, ελέγχουμε τα υγρά και αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο καυτό νερό). 

Σημ. Μπορούμε αν θέλουμε, να προσθέσουμε από την αρχή στη γάστρα τα λαχανικά χοντροκομμένα (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες, ντομάτα) και το σκόρδο, αφού τα αλατοπιπερώσουμε πρώτα,  το μπούκοβο ή την καυτερή πιπεριά. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι απαραίτητο το κρασί.. 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος