banner
banner
banner

Μήλα στο φαγητό!

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2016

Μήλα στο φαγητό!

Tα μήλα είναι καλά και για άλλες συνταγές εκτός από τις μηλόπιτες, τα κέικ και γενικά τις δημιουργίες ανήκουν στη ζαχαροπλαστική. Αν και δεν είναι από τα φρούτα που περιμένουμε πώς και πώς να έλθει η εποχή τους, φαίνεται πως σε παγκόσμια κλίμακα βρίσκονται στην κορυφή: είναι το πιο διαδεδοµένο οπωροφόρο δένδρο διεθνώς, υπάρχουν περισσότερες από 10.000 ποικιλίες και είναι η σηµαντικότερη δενδροκοµική καλλιέργεια στην Ελλάδα µετά την ελιά, τα εσπεριδοειδή και τη ροδακινιά. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην χώρα μας είναι κυρίως τα μήλα Delicious, τα Golden Delicious αλλά και τα  Red Delicious και τα Granny Smith, δηλαδή τα ξυνόμηλα. Ακολουθούν τα Gala, τα Royal Gala, τα Starking, τα Fuji, κλπ. Δικές μας ποικιλίες ΠΟΠ είναι τα  Delicious Πιλαφά  (τα επιλεγόμενα Τριπόλεως) και ξεχωριστή και μοναδική ποικιλία ΠΟΠ Φιρίκια Βόλου, με τα απίστευτο άρωμα. Ας ξαναγυρίσουμε, όμως, στα περί μαγειρικής. Η κρουστή σάρκα των μήλων και η γλυκιά και ταυτοχρόνως ξινούτσικη γεύση τους, τα κάνει ιδιαιτέρως κατάλληλα για συνταγές μαγειρικής σε συνεργασία με το κρέας και τα αλλαντικά. Πηγαίνουν ωραία με το χοιρινό σαν σάλτσα ή μαζί με πατάτες (εδώ μπαίνει στο παιχνίδι και η αγαπημένη των αμερικανών applesauce που χωρίς ζάχαρη είναι μια χαρά),  συμμετέχουν σε γεμίσεις πουλερικών, γίνονται γεμιστά με κιμά  και πρόσφατα τα δοκιμάσαμε σε πίτα μαζί ένα δυνατό αλμυρό τυρί. Ως πιο κατάλληλα για μαγείρεμα, προτείνουμε τα Golden Delicious, τα Granny Smith και τα Fugi.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος