Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
2 μήλα γκράνι-Σμίθ
50 γρ. καρύδια κοπανισμένα
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. αμύγδαλα, ασπρισμένα και ψιλοκοπανισμένα
200 γρ. ξερά δαμάσκηνα
4 πρέζες γκάραμ-μασάλα*
1 κ.γλ. σιναπόσποροι (κόκκοι μουστάρδας)
20 γρ. βούτυρο
2 κ.σ. κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
*Το γκάραμ-μασάλα είναι ινδικό μείγμα μπαχαρικών. Μπορείτε να το βρείτε έτοιμο στην κεντρική Αγορά, σε εξειδικευμένα καταστήματα μπαχαρικών ή σε μεγάλα σουπερμάρκετ. Συνήθως χρησιμοποιείται σε αλμυρές παρασκευές, αλλά σε σωστή δόση, και σε συνδυασμό με ζάχαρη μπορεί να γίνει εξίσου γοητευτικό για γλυκίσματα.
Παρασκευή
Βράζετε για 5 λεπτά τους σιναπόσπορους σε 500 ml νερό.
Εν συνεχεία, τους σουρώνετε.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε τα καρύδια και τις σταφίδες, με τόσο νερό που να τα σκεπάζει.
Μόλις πάρουν βράση, τα αφήνετε να φουσκώσουν για 5 λεπτά και τα σουρώνετε.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C.
Κόβετε τα μήλα στα δύο, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε, και αφαιρείτε τον πυρήνα τους.
Τοποθετείτε τα μήλα, με την κοίλη πλευρά τους προς τα επάνω, σε ένα ταψί.
Προσθέτετε στο καθένα 1 κουτ.
γλυκού βούτυρο, λίγη καστανή ζάχαρη, τα αμύγδαλα και το γκάραμ-μασάλα.
Τα ψήνετε για 20 λεπτά στο φούρνο.
Ετοιμάζετε μια κρέμα ψιλοκόβοντας και αναμειγνύοντας τα δαμάσκηνα στο μίξερ μαζί με την κρέμα γάλακτος, μέχρι να πολτοποιηθούν.
Τα μεταφέρετε σε ένα μπολ και τα αναμειγνύετε με τα καρύδια, τις σταφίδες και το βρασμένο σιναπόσπορο.
Βγάζετε τα μήλα από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν και αφού σχηματίσετε μια μικρή «οβίδα» με την κρέμα, χρησιμοποιώντας 2 κουτάλια της σούπας, την τοποθετείτε στην κοιλότητα του κάθε μισού μήλου.
Τα πολύ συνηθισμένα ψητά μήλα αποκτούν μια πιο εξωτική ταυτότητα με το κλασικό μείγμα της ινδικής κουζίνας, γκάραμ-μασάλα.
Στην Ινδία λένε ότι υπάρχουν τόσες συνταγές για την παρασκευή αυτού του μείγματος, όσες και νοικοκυρές.
Για τη γέμιση των μήλων διαλέξτε ένα γκάραμ-μασάλα στο οποίο να υπερτερούν το μοσχοκάρυδο, το γαριφαλό-καρφο και το πράσινο καρδάμωμο, ή εν ανάγκη τονίστε το μείγμα που θα αγοράσετε προσθέτοντάς του τα σε ίσες ποσότητες.
Το τσίλι και ο σιναπόσπορος θα ισορροπήσουν τη γλύκα των αποξηραμένων φρούτων, κάνοντας το επιδόρπιο αυτό… πικάντικο.