Μήλα γεμιστά στο φούρνο με κρέμα από ρούμι

Συνταγή

Μήλα γεμιστά στο φούρνο με κρέμα από ρούμι
Υλικά

4 μέτρια μήλα
χυμός λεμονιού
½ + 1 φλ. καστανή  ζάχαρη
¼ φλ. ξανθές σταφίδες
½ φλ. ψιλοκομμένα καρύδια + 4 μισά καρύδια
4 + 4 κ.σ. φρέσκο βούτυρο σε κομματάκια
1 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
1 κ.γ. τριμμένη κανέλα
2 κ.σ. ρούμι λευκό
Για την κρέμα με ρούμι:
 1 φλ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά ή ξινή κρέμα
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. ρούμι λευκό

Εκτέλεση

Φτιάχνουμε την σάλτσα με το ρούμι:  χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί, προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη συνεχίζοντας το χτύπημα και στο τέλος προσθέτουμε το ρούμι. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα και βγάζουμε με το ειδικό εργαλείο το κεντρικό τμήμα με τους σπόρους. Τα αλείφουμε με χυμό λεμονιού να μην μαυρίσουν. Ανακατεύουμε σε μπολ το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, τις σταφίδες, τα ψιλοκομμένα καρύδια, τις 4 κουταλιές φρέσκο βούτυρο, τις 2 κουταλιές ρούμι,  τον κόλιανδρο και την κανέλλα, να γίνουν ένα ενιαίο μείγμα. Κλείνουμε το κάτω μέρος κάθε μήλου με το μισό καρύδι και γεμίζουμε με το μείγμα καρυδιών –σταφίδας –βουτύρου  που ετοιμάσαμε. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C και ρίχνουμε σε ταψάκι το 1 φλιτζάνι ζάχαρης, τις άλλες 4 κουταλιές βούτυρο ή μαργαρίνη και 1 φλιτζάνι νερό. Μόλις λιώσουν και αρχίζει το μείγμα να βράζει, αραδιάζουμε τα μήλα στο ταψάκι και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά, γύρω στα 30-40 λεπτά, ανάλογα με το είδος των μήλων. Βγάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε από πάνω το σιρόπι που έχει δημιουργηθεί. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσουν. Σερβίρουμε  σε κάθε πιάτο από ένα μήλο σκεπασμένο με 1 -2 κουταλιές κρέμα με ρούμι.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος