banner
banner
banner

Μήλα γεμιστά με κιμά ρύζι και αμύγδαλα

Συνταγή

Μήλα γεμιστά με κιμά ρύζι και αμύγδαλα
Υλικά

8 μήλα Golden delicious ή Granny Smith (ξινόμηλα) ή Fugi
300 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
150 γρ. ρύζι καρολίνα
¾ φλ. λευκασμένα αμύγδαλα
1 φλ. σέλερι σε ροδέλες
½ + 1 φλ. κόκκινο κρασί
1 σφηνάκι μπράντι
3 -5 ολόκληροι κόκκοι μπαχάρι
1 ξυλάκι κανέλα + 1 κ.γ. κανέλλα τριμμένη
1 κ.σ. κοφτή καστανή ζάχαρη
Ελαιόλαδο, χυμός λεμονιού.
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Πλένουμε τα μήλα, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα (αλλά μπορούμε και να την αφήσουμε για μεγαλύτερη σταθερότητα), βγάζουμε τον πυρήνα με το ειδικό εργαλείο και σκάβουμε με κουταλάκι φροντίζοντας να μην τρυπήσουν αλλά να δημιουργηθεί κέλυφος πάχους 7 -8 χιλ. Τα αλείφουμε με λεμόνι,  κρατάμε τη σάρκα του μήλου που βγάλαμε με το κουταλάκι και την ψιλοκόβουμε, εκτός από 8 μεγαλύτερα κομμάτια για να κλείσουμε το κάτω μέρος των μήλων. Ζεσταίνουμε 2 -3 κ.σ. ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τον κιμά ανακατεύοντας να διαλυθούν οι σβόλοι, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μπαχάρι, την τριμμένη κανέλλα, το ξυλάκι κανέλα και το σέλερι και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά. Σβήνουμε με το ½ φλ. κρασί και το μπράντι, προσθέτουμε το ρύζι, τη ζάχαρη, τη σάρκα του μήλου και ¾ φλ. νερό και σιγομαγειρεύουμε μέχρι να σωθούν σχεδόν τελείως τα υγρά. Αφαιρούμε το μπαχάρι και το ξυλάκι της κανέλλας. Κλείνουμε την τρύπα του κάτω μέρους των μήλων με τα κομματάκια μήλου που έχουμε κρατήσει, τα γεμίζουμε με το μείγμα κιμά –ρύζι, τα βάζουμε σε ταψί μαζί με 2 -3 κ.σ. βούτυρο και το 1 φλ. κρασί και τα ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν καστανό χρώμα.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος