Follow us

Μια πατάτα αλλά ποια πατάτα;

Μια πατάτα αλλά ποια πατάτα;

Ένα οικονομικό υλικό που μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους (για να είμαστε ακριβείς, με όλους τους τρόπους) και πηγαίνει με όλα τα τρόφιμα, εκτός ίσως από τα ζυμαρικά και το ρύζι, αφού όπως η πατάτα, περιέχουν και αυτά πολύ άμυλο. Υπάρχουν κάποιες χιλιάδες ποικιλίες πατάτας στον κόσμο, αλλά στις αγορές (του κόσμου) κυκλοφορούν γύρω στις 100, ενώ στην αγορά της Ελλάδας κυκλοφορεί κυρίως η σπούντα, που κάνει για όλα ή έτσι την ξέρουμε, και δύο ΠΟΠ, οι πατάτες Νάξου και του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. Οι άλλες είναι τοπικές ποικιλίες –της Μαντινείας, του Λασιθίου, της Βροντούς, της Ρόδου (σε πολύ μικρή ποσότητα) από τις Λιβανάτες, ίσως και κάποιες άλλες. Τι χαρακτηριστικά έχουν όλες αυτές (δηλαδή περιεκτικότητα σε άμυλο και σε υγρασία, φρέσκες -συλλέγονται μέχρι τα μισά του Ιουνίου-, με κρεμ ή κίτρινη σάρκα, κατάλληλες για τηγάνι, φούρνο, κατσαρόλα, πουρέ, ατμό) είναι ακόμα μια άγνωστη ιστορία στη χώρα μας.

Όλα αυτά τα σημαντικά, δεν θα τα λύσουμε εδώ –αν λύνονται δηλαδή. Απλώς, θα πούμε εν συντόμω ότι ο πουρές θα γίνει πολύ νόστιμος με πατάτες Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, που έχει πολύ άμυλο και οι τηγανητές πατάτες θα γίνει εξαιρετικός με πατάτες Τριπόλεως ή Νάξου, ακόμα και Νευροκοπίου, αλλά και εδώ δύσκολα θα πούμε ποιες από τις ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Νάξο ή στο Νευροκόπι είναι οι πιο κατάλληλες. Όπως και νάχει, εδώ προτείνουμε συνταγές που μπορούν να ταΐσουν πολύ κόσμο, δίνουν πρωταγωνιστική θέση στο γκρατέν και στο φούρνο και μπορούν να αποτελέσουν κύριο γεύμα με το τυρί, το βούτυρο, την κρέμα που περιέχουν (και λουκάνικο chorizo ή μπέικον κάποιες), δηλαδή γερές πηγές πρωτεΐνης.
Για περισσότερες συνταγές με πατάτες, πληροφορίες και tips, ρίξτε μια ματιά εδώ, εδώ και εδώ.

Updated: 24/10/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 13/10/16

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;