Follow us

Μενταγιόν αστακού με ροζέτες σε κόκκινο και μαύρο

Φέρνουμε στο τραπέζι σας το κατεξοχήν τιμαλφές της γαστρονομίας, με ένα μενού 5 πιάτων σινιέ Jerοme Serres. Μεγαλωμένος στο Perigord, το κέντρο της μαύρης τρούφας, ο Γάλλος σεφ του εστιατορίου Σπονδή ξέρει να τη χρησιμοποίει άριστα σε πιάτα που συνδυάζουν τη δημιουργικότητα και τη στέρεα τεχνική της υψηλής γαλλικής κουζίνας. Απολαύστε με όλες τις αισθήσεις σας ένα μενού... black tie!

Μενταγιόν αστακού με ροζέτες σε κόκκινο και μαύρο

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

40 γρ. φρέσκιας μαύρης τρούφας (σε ροδέλες)

400 γρ. αστακός (θηλυκός)

4 καρότα

Αλάτι, πιπέρι

Για τη σάλτσα

4 καρότα

4 φύλλα σέλερι

2 φύλλα δάφνη

2 φύλλα θυμάρι

2 φρέσκες ντομάτες

10 σταγόνες λάδι άσπρης τρούφας

10 γρ. ζάχαρη

50 γρ. μπέικον

100 γρ. βούτυρο

1 σκ. σκόρδο

Παρασκευή

Σε ένα λίτρο νερό βράζουμε τα λαχανικά για το ζωμό, περίπου για 15-20 λεπτά.

Βράζουμε τον αστακό για 7-8 λεπτά στο ζωμό και κρατάμε τα αβγά του για τη σάλτσα.

Τον βγάζουμε από το ζωμό (κρατάμε το ζωμό στην άκρη) και τον κρυώνουμε.

Αφαιρούμε τα κελύφη του αστακού και κόβουμε τη σάρκα του σε τέσσερα μενταγιόν πάχους 2-3 εκ.

Τα βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένα.

Σάλτσα
Σοτάρουμε τα κελύφη του αστακού σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε μία σκελίδα σκόρδο, τα καρότα και τις ντομάτες, καλύπτουμε τα υλικά με το ζωμό όπου έβρασε ο αστακός και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Περνάμε το μίγμα από λεπτό σουρωτήρι και το μειώνουμε ώσπου να πάρουμε μια σάλτσα με πυκνή υφή.

Προσθέτουμε τα αβγά του αστακού, μία κουτ.

γλυκού βούτυρο, 10 σταγόνες λάδι άσπρης τρούφας, ελάχιστο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.

Περνάμε από λεπτό σουρωτήρι και διατηρούμε ζεστό.

Γαρνιτούρα
Κόβουμε τα καρότα σε μπατονέτες 4 χιλιοστών και τα σοτάρουμε στο βούτυρο μαζί με το μπέικον, σε χαμηλή φωτιά.

Όταν μαλακώσουν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Κόβουμε την τρούφα με τον ίδιο τρόπο.

Μέσα σε ένα μεταλλικό δαχτυλίδι (τσέρκι) διαμέτρου 5 εκ.

φτιάχνουμε μια ροζέτα, επικαλύπτοντας εναλλάξ τα καρότα και τις τρούφες.

Βάζουμε το τσέρκι με τις ροζέτες σε ένα πυρίμαχο πιάτο και τις αφήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά στους 100°C.

Ζεσταίνουμε τον αστακό μέσα στη σάλτσα, δίχως όμως να τον αφήσουμε να βράσει.
Σε ένα πιάτο βάζουμε μια ροζέτα, στο κέντρο της ένα μενταγιόν αστακού και περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.