Follow us

Μενού τριών πιάτων σε 30 λεπτά! Ο Jamie Oliver έκανε το θαύμα του

Ο Jamie Oliver μας δείχνει πώς να βάζουμε στο τραπέζι ένα ολόκληρο γεύμα σε 30 λεπτά! Όχι µόνο ένα πιάτο αλλά ένα ολόκληρο μενού µε υπέροχα πιάτα.

Μενού τριών πιάτων σε 30 λεπτά! Ο Jamie Oliver έκανε το θαύμα του

Το πλήρες μενού είναι ο φόβος και ο τρόμος όσων δεν μαγειρεύουν τακτικά και δεν είναι πολύ εξοικειωμένοι με το σπορ. Έτσι λοιπόν, συχνά τα τραπέζια μας έχουν ένα κυρίως πιάτο, άντε και μια προσχειροφτιαγμένη σαλάτα, ενώ εμείς έχουμε περάσει όλο το πρωινό στην κουζίνα, η οποία αμέσως μετά μοιάζει με βομβαρδισμένη. Το σκηνικό μου είναι πολύ οικείο! Έτσι όταν έπεσε στα χέρια μου το καινούργιο βιβλίο του Jamie Oliver «30 λεπτά γεύματα», το ρούφηξα! Ουσιαστικά ο γνωστός τηλεοπτικός σεφ, προτείνει 50 μενού των τριών (τουλάχιστον) πιάτων που ετοιμάζονται σε 30 λεπτά, ενώ η εκτέλεση κάθε μενού παρουσιάζεται ως μια παράλληλη- ταυτόχρονη παρασκευή των διαφορετικών πιάτων!

Μενού τριών πιάτων σε 30 λεπτά! Ο Jamie Oliver έκανε το θαύμα του

Ο Jamie Oliver με τον γνωστό άμεσο τρόπο του στις πρώτες σελίδες εξηγεί το concept, αλλά και όλα τα μυστικά που χρειάζεται να ξέρετε για να πετύχετε αυτούς τους χρόνους. «Θα τα χάσετε όταν δείτε τι μπορείτε να κάνετε μέσα σε 30 λεπτά!» αναφέρει προσθέτοντας ότι για εκείνον είναι σημαντικό να μπούμε στο πνεύμα μιας μεθοδολογίας μαγειρέματος. «Ο σκοπός εδώ δεν είναι να υποβαθμίσετε την ποιότητα αλλά να οργανωθείτε, να δουλεύετε γρήγορα και να χρησιμοποιείτε έξυπνα τεχνάσματα για να σερβίρετε στο τραπέζι σας υπέροχα φαγητά σε ελάχιστο χρόνο. Καθένα από τα 50 γεύματα του βιβλίου είναι προσεκτικά γραμμένο ώστε να µην καθυστερείτε καθόλου αλλά να μαγειρεύεται γρήγορα και αποτελεσματικά. Τα μενού είναι ολοκληρωμένα και συνδυάζονται τέλεια μεταξύ τους. Μπορεί να νομίζετε πως αυτό είναι ακατόρθωτο αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι γίνεται. Ρίξτε µια ματιά μέσα για να δείτε τι είδους γεύματα σας περιμένουν. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε να μαγειρεύετε µε αυτό τον τρόπο, θα τον αγαπήσετε και δεν θα ξαναγυρίσετε ποτέ πια στις παλιές σας συνήθειες» εξηγεί. Στην συνέχεια παραθέτει μια λίστα με τον απαραίτητο εξοπλισμό για να πραγματοποιήσετε τις συνταγές και εξηγεί απλά tips που σας εξοικονομούν χρόνο.
Μια πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά και έξυπνη προσέγγιση της μαγειρικής που έχω της αίσθηση ότι θα έχει ως αποτέλεσμα – και δεδομένης της κρίσης- να δούμε πολλά Κυριακάτικα τραπέζια να στρώνονται ξανά και πολλές φιλικές συγκεντρώσεις να μην έχουν delivery σουβλάκια στην μέση του τραπεζιού. Θα το λατρέψετε. Σελίδες: 288, Τιμή: 29,50 €, Εκδόσεις Διόπτρα

Ακολουθούν οι συνταγές δύο διαφορετικών μενού:

ΜΕΝΟΥ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΠΙΡΙ ΠΙΡΙ, ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ, ΣΑΛΑΤΑ ΡΟΚΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΕΣ ΤΑΡΤΕΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
4 µεγάλα µπούτια κοτόπουλου µε την πέτσα και το κόκαλο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
6 κοτσάνια φρέσκο θυµάρι

ΠΑΤΑΤΕΣ
1 μέτρια πατάτα
2 γλυκοπατάτες
1 φρέσκο κόκκινο τσίλι
Ένα μάτσι φρέσκο κόλιανδρο
50 γρ. τυρί φέτα.

ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΡΙ ΠΙΡΙ
½ κόκκινο κρεµµύδι
2 σκελίδες σκόρδο
1-2 τσίλι πίρι πίρι
1 κουταλιά γλυκιά καπνιστή πάπρικα
1 λεµόνι
2 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί
1 κουταλιά σάλτσα γούστερ
Ένα µάτσο φρέσκο βασιλικό

ΣΑΛΑΤΑ
1 σακούλα 100 γρ άγρια ρόκα, πλυμένη
½ λεμόνι

ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Ελαιόλαδο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

ΤΑΡΤΕΣ (για 6 κοµµάτια)
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις, για πασπάλισµα
1 πακέτο 375 γρ. σφολιάτα
Αλεσµένη κανέλα
125 γρ. κρέµα γάλακτος
1 αυγό
1 κουταλάκι πολτό ή εκχύλισµα βανίλιας
5 κουταλιές ψιλή ζάχαρη
1 πορτοκάλι

ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ Ετοιµάζουµε τα υλικά και τον εξοπλισµό µας. Ανάβουµε το φούρνο στους 200°C (φούρνο υγραερίου στο 6). Βάζουµε ένα µεγάλο τηγάνι-γκριλ σε δυνατή φωτιά.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Βάζουµε το κοτόπουλο σε πλαστική επιφάνεια κοπής, µε την πέτσα προς τα κάτω, και κάνουµε µερικές τοµές στο κρέας σε κάθε µπούτι. Περιχύνουµε ελαιόλαδο και ρίχνουµε αλάτι και πιπέρι. Τα βάζουµε στο τηγάνι-γκριλ µε την πέτσα προς τα κάτω. Ψήνουµε ώσπου να ροδίσουν από κάτω και µετά τα γυρίζουµε. Πλένουµε τα χέρια µας.
ΤΑΡΤΕΣ Πασπαλίζουµε µια καθαρή επιφάνεια µε αλεύρι. Ξετυλίγουµε τη σφολιάτα και την κόβουµε στη µέση ώστε να έχουµε δύο τετράγωνα κοµµάτια 20 εκ. (διατηρούµε το ένα στο ψυγείο για προσεχή χρήση). Ρίχνουµε στη σφολιάτα µερικές καλές πρέζες αλεσµένη κανέλα. Τυλίγουµε τη σφολιάτα και την κόβουµε σε 6 κοµµάτια. Τα βάζουµε στις 6 θήκες µιας φόρµας για µάφιν και µε τους αντίχειρες πλάθουµε τη ζύµη ώστε να κολλήσει στα τοιχώµατα (όπως φαίνεται στη φωτογραφία δεξιά). Το κάτω µέρος πρέπει να είναι επίπεδο και τα τοιχώµατα της σφολιάτας να ανεβαίνουν ως επάνω. Βάζουµε τη φόρµα στην επάνω θέση του φούρνου και ψήνουµε για 8-10 λεπτά (χρησιµοποιούµε χρονόµετρο) ή ώσπου να χρυσίσουν ελαφρά.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Πλένουμε την πατάτα και τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε στη μέση κατά μήκος. Τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων μαζί με ½ λεμόνι. Σκεπάζουμε με την ειδική μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 15 λεπτά με την ένταση στην υψηλότερη θερμοκρασία.

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Γυρίζουµε το κοτόπουλο.
ΤΑΡΤΕΣ Αδειάζουµε την κρέµα γάλακτος σε µικρό µπολ. Προσθέτουµε το αυγό, τον πολτό ή το εκχύλισµα βανίλιας, 1 κουταλιά ψιλή ζάχαρη και ξύσµα 1 πορτοκαλιού. Ανακατεύουµε καλά.
ΣΑΛΤΣΑ ΠΙΡΙ ΠΙΡΙ Καθαρίζουµε και χοντροκόβουµε το µισό κόκκινο κρεµµύδι και το ρίχνουµε στο µπλέντερ µαζί µε δύο ξεφλουδισµένες σκελίδες σκόρδο. Προσθέτουµε τα τσίλι (χωρίς το κοτσάνι), 1 κουταλιά πάπρικα, ξύσµα 1 λεµονιού και χυµό ½ λεµονιού. Προσθέτουµε 2 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί, 1 κουταλιά σάλτσα γούστερ, µία καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι, το µατσάκι βασιλικού και λίγο νερό. Χτυπάµε ώσπου να γίνει λείο µείγµα.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Κόβουµε την πιπεριά σε λωρίδες και τη ρίχνουµε στο τηγάνι-γκριλ. Ελαττώνουµε τη φωτιά σε µέτρια θερµοκρασία και µετακινούµε συνεχώς τις πιπεριές για να µην αρπάξουν.
ΤΑΡΤΕΣ Βγάζουµε από το φούρνο τη φόρµα των µάφιν και µε ένα κουταλάκι πιέζουµε τη σφολιάτα πάλι προς τα τοιχώµατα, κάνοντας χώρο για τη γέµιση. Αδειάζουµε το µείγµα της κρέµα γάλακτος στις βάσεις τάρτας και ξαναβάζουµε τη φόρµα στην επάνω θέση του φούρνου. Ρυθµίζουµε το χρονόµετρο στα 8 λεπτά.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Αδειάζουµε τη σάλτσα πίρι πίρι σε ταψί. Απλώνουµε από πάνω τις πιπεριές. Βάζουµε το κοτόπουλο στο ταψί µε τη σάλτσα. Σκορπίζουµε το θυµάρι και τοποθετούµε το ταψί στη µεσαία θέση του φούρνου.
ΤΑΡΤΕΣ Βάζουµε µια µικρή κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Στύβουµε µέσα το ξυσµένο πορτοκάλι και προσθέτουµε 4 κουταλιές ψιλή ζάχαρη. Ανακατεύουµε και την παρακολουθούµε, αλλά επειδή η καραµέλα καίει πολύ, δεν την αγγίζουµε, ούτε τη δοκιµάζουµε.
ΠΑΤΑΤΕΣ: Ψιλοκόβουμε το κόκκινο τσίλι και τον περισσότερο κόλιανδρο πάν ω σε επιφάνεια κοπής, ανακατεύοντας ταυτόχρονα. Προσθέτουμε την φέτα και συνεχίζουμε να κόβουμε και να ανακατεύουμε.
ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Βγάζουµε τις τάρτες από το φούρνο και ανεβάζουµε το κοτόπουλο στην επάνω θέση να ψηθεί για 10 λεπτά ή ώσπου να γίνει.
ΤΑΡΤΕΣ Αδειάζουµε λίγη καραµέλα πάνω σε κάθε τάρτα (θα είναι ακόµη µαλακές, αλλά αυτό είναι καλό). Τις αφήνουµε στην άκρη για να σφίξουν.
ΣΑΛΑΤΑ Χωρίς να βγάλουμε την ρόκα από τη σακούλα, ρίχνουμε μέσα ντρέσινγκ φτιαγμένο από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, μια καλή πρέζα αλάτι και χυμό ½ λεμονιού. Την αδειάζουμε σε μπολ και την μεταφέρουμε στο τραπέζι.
ΠΑΤΑΤΕΣ Αφού βεβαιωθούμε ότι ψήθηκαν οι πατάτες, με τσιμπίδα στύβουμε πάνω τους το ψημένο λεμόνι. Προσθέτουμε το μείγμα του κόλιανδρου από την επιφάνεια κοπής και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Ρίχνουμε αλάτι , πιπέρι και τις μεταφέρουμε στο τραπέζι.
ΣΕΡΒΙΡΙΣMΑ Βγάζουµε το ταψί µε το κοτόπουλο από το φούρνο, ρίχνουµε από πάνω µερικά φύλλα κόλιανδρου και το µεταφέρουµε κατευθείαν στο τραπέζι.

ΜΕΝΟΥ ΧΟΡΤΟΦΑΓΙΚΑ ΛΑΖΑΝΙΑ, ΝΤΟΜΑΤΟΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ, ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΑΝΓΚΟ ΜΕ ΧΩΝΑΚΙΑ

ΛΑΖΑΝΙΑ
Ένα μάτσο κρεμμυδάκια
½ κονσέρβα 30 γρ. αντσούγιες σε λάδι
6 σκελίδες σκόρδο
700 γρ. σπαράγγια
500 γρ. μπιζέλια, κατεψυγμένα
300 γρ. κουκιά, κατεψυγμένα
Ένα μεγάλο μάτσο φρέσκο δυόσμο
300 ml ελαφριά κρέμα γάλακτος
1 λεμόνι
300 ml βιολογικό ζωμό λαχανικών
2 δοχεία των 250 γρ. τυρί κότατζ
2 πακέτα των 250 γρ. λαζάνια σε φύλλα
Παρμεζάνα
Δύο κοτσάνια φρέσκο θυμάρι

ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ
½ φραντζόλα τσιαμπάτα
1 κουταλάκι σπόρους μάραθου
Μερικά κοτσάνια ρίγανη ή δεντρολίβανο
1 κουταλιά μικρή κάπαρη
½ κονσέρβα 30 γρ. αντσούγιες σε λάδι
Ένα ματσάκι φρέσκο βασιλικό
6 κόκκινες πιπεριές σε βάζο
1 σκελίδα σκόρδο
4 αρμαθιές ντοματίνια, κόκκινα και κίτρινα κατά προτίμηση
3 μεγάλες ντομάτες
Ξίδι από κόκκινο κρασί
Παρμεζάνα για το σερβίρισμα

ΝΤΡΕΣΙΝΓΚ
Ελαιόλαδο
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΜΑΝΓΚΟ
1 σακούλα 500 γρ. κατεψυγμένα κομμάτια μάνγκο
2 κουταλιές ρευστό μέλι
1 γλυκολέμονο
Μερικά κοτσάνια φρέσκο δυόσμο
250 γρ. γιαούρτι
6-8 μικρά χωνάκια παγωτού
Μαύρη σοκολάτα καλής ποιότητας (περιεκτικότητα 70% κακάο) για τρίψιμο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ
Ένα μπουκάλι παγωμένο λευκό κρασί

ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ Ετοιμάζουμε τα υλικά και τον εξοπλισμό μας. Μισογεμίζουμε το βραστήρα με νερό και τον ανάβουμε. Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Ανάβουμε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία. Περνάμε στο μίξερ τη βασική λεπίδα.
ΛΑΖΑΝΙΑ Καθαρίζουμε και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κρεμμυδάκια. Αδειάζουμε τις αντσούγιες μαζί με όλο το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, ρίχνουμε τις σκελίδες σκόρδο λιωμένες (τις βάζουμε στον πολτοποιητή με τη φλούδα) και ανακατεύουμε καλά. Αφαιρούμε τις άκρες των σπαραγγιών και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα κοτσάνια, αφήνοντας τις μύτες ακέραιες. Κρατάμε τις μύτες και ρίχνουμε τα κομμένα κοτσάνια στο τηγάνι με μία πρέζα αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε λίγο βραστό νερό. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καούν.
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ Λιανίζουμε την τσιαμπάτα σε κομμάτια 2 εκ. Τα βάζουμε σε ταψί, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μαζί με τους σπόρους μάραθου, μερικά κοτσάνια ρίγανη ή δεντρολίβανο και μία πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά ώστε να αλειφθεί το ψωμί. Τα βάζουμε στο γκριλ, στη μεσαία θέση, για 10 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσουν.
ΛΑΖΑΝΙΑ Ρίχνουμε τα μπιζέλια και τα κουκιά στο τηγάνι με τα σπαράγγια και ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα φύλλα δυόσμου και τα ρίχνουμε στο τηγάνι μαζί με την κρέμα γάλακτος. Τρίβουμε μέσα ξύσμα ½ λεμονιού.
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ Δεν πρέπει να ξεχνάμε να ελέγχουμε τα κρουτόν. Όταν χρυσίσουν και σκληρύνουν, τα βάζουμε σε μεγάλο μπολ.
ΛΑΖΑΝΙΑ Λιώνουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μαζί και ελέγχουμε τη γεύση. Τα σκεπάζουμε με ζωμό και βάζουμε να βράσουν. Προσθέτουμε ένα δοχείο τυρί κότατζ στο μείγμα λαχανικών. Το μείγμα αυτό πρέπει να είναι σαν κρέμα και όχι συμπαγές. Βάζουμε μεγάλο βαθύ ταψί (30x35 εκ.) σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα το ένα τέταρτο από το μείγμα λαχανικών, όσο να σκεπαστεί ο πάτος του ταψιού. Ρίχνουμε από πάνω μία στρώση λαζάνια σε φύλλα και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα. Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις ώσπου να εξαντληθούν όλα τα λαχανικά, τελειώνοντας με λαζάνια.
Ανακατεύουμε λίγο νερό στο δεύτερο δοχείο του κότατζ και το απλώνουμε πάνω στα λαζάνια. Ανακατεύουμε τις μύτες των σπαραγγιών με λίγο ελαιόλαδο στο άδειο τηγάνι και τις αδειάζουμε πάνω στα λαζάνια. Τα πιέζουμε όλα προς τα κάτω με τη ράχη κουταλιού, για να συμπιεστεί το μείγμα, και τελειώνουμε με τα φύλλα θυμαριού, λίγο ελαιόλαδο και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα. Ανάβουμε τη φωτιά κάτω από το ταψί ώσπου να πάρει βράση και το τοποθετούμε κάτω από το γκριλ, στη μεσαία θέση, για 8 λεπτά ή ώσπου να χρυσίσει.
ΣΑΛΑΤΑ ΤΟΣΚΑΝΗΣ Σε μεγάλη επιφάνεια κοπής χοντροκόβουμε και ανακατεύουμε 1 κουταλιά κάπαρη με τη ½ κονσέρβα αντσούγιες, τα περισσότερα φύλλα από το ματσάκι βασιλικού και τέσσερις από τις πιπεριές. Ρίχνουμε μέσα 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδο (τη βάζουμε στον πολτοποιητή με τη φλούδα), προσθέτουμε τις ντομάτες και κόβουμε όλα τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα σε μεγάλο μπολ, προσθέτουμε λίγο ξίδι, περιχύνουμε με μια καλή ποσότητα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μία καλή πρέζα αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε τα κρουτόν, κομματιάζουμε και ρίχνουμε μέσα τις υπόλοιπες δύο πιπεριές και τα πολτοποιούμε όλα μαζί με τα χέρια. Δοκιμάζουμε για καρύκευμα, προσθέτοντας ξίδι, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα βασιλικού, τρίβουμε και λίγη παρμεζάνα και τη μεταφέρουμε στο τραπέζι.
ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΜΑΝΓΚΟ Χτυπάμε στο μίξερ τα κατεψυγμένα κομμάτια μάνγκο με 2 κουταλιές μέλι, το χυμό 1 γλυκολέμονου, μία καλή πρέζα τριμμένα φύλλα δυόσμου και 250 γρ. γιαούρτι. Όταν το μείγμα γίνει λείο, το βάζουμε στην κατάψυξη να πήξει.
ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ Όταν τα λαζάνια κοχλάζουν και έχουν χρυσίσει από πάνω, τα μεταφέρουμε στο τραπέζι με παρμεζάνα για να τρίψουμε από πάνω. Σερβίρουμε με παγωμένο λευκό κρασί. Όταν έρθει η ώρα για το επιδόρπιο, βγάζουμε το γιαούρτι από την κατάψυξη, το μοιράζουμε σε χωνάκια και τρίβουμε από πάνω λίγη σοκολάτα.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;