Μελιτζανοσαλάτα με σαρδέλες μαρινέ

Συνταγή

Μελιτζανοσαλάτα με σαρδέλες μαρινέ
Υλικά

1 κ.  μελιτζάνες
100 γρ. πιπεριές τ. Φλωρίνης
Σκόρδο 
Ελαιόλαδο
Μηλόξυδο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Ανθός αλατιού
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
Σαρδέλες μαριναρισμένες*
Σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
Καυτερή πιπεριά σε πολύ λεπτές ροδέλες
Λάδι βασιλικού**
“Χαβιάρι” από ξύδι βαλσαμικό, προαιρετικά (πωλείται σε βαζάκια)

Εκτέλεση

Ψήνουμε τις μελιτζάνες, αφού τις χαράξουμε, στη σχάρα ή σε προθερμασμένο φούρνο 180ο-200οC για 50 λεπτά περίπου. Αφαιρούμε τη σάρκα και αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά, γύρω στη μισή ώρα. Πολτοποιούμε τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι ή μαχαίρι, αφού αφαιρέσουμε τα σπόρια (αν θέλουμε). Ψήνουμε την πιπεριά και την ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το σκόρδο και αναμειγνύουμε με τη μελιτζάνα. Προσθέτουμε το ξύδι και το ελαιόλαδο και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι. Διατηρούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τη μελιτζανοσαλάτα με σαρδέλες μαριναρισμένες, το σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, την καυτερή πιπεριά, το λάδι βασιλικού και, αν θέλουμε, “χαβιάρι” από ξύδι βαλσαμικό. 
*Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σαρδέλες με γαύρο μαριναρισμένο.
**Για να φτιάξουμε λάδι βασιλικού, βάζουμε στη μουλινέτα ¼  φλ. φρέσκα φύλλα βασιλικού πλυμένα και στεγνωμένα πολύ καλά και 1 φλ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Δουλεύουμε και μόλις γίνουν σαν κρέμα, σουρώνουμε από λεπτό σουρωτήρι στρωμένο με γάζα.

*Η συνταγή είναι του executive chef Νίκου Ζερβού από το ξενοδοχείο Sheraton της Ρόδου.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος