banner
banner
banner

Μελιτζάνες με σκορδαλιά στο φούρνο

Συνταγή

Μελιτζάνες με σκορδαλιά στο φούρνο
Eκτέλεση

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε στα τρία αλλά όχι μέχρι το τέλος -να κρατιούνται από το κοτσάνι οι φέτες. Βάζουμε νερό να βράσει με 1 κ.σ. αλάτι και μισοβράζουμε τις μελιτζάνες (δηλαδή να τσιμπιούνται με το πηρούνι) τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να μισοκρυώσουν για να πιάνονται. Τις ξεκολάμε από το κοτσάνι και αλευρώνουμε τις φέτες πριν κρυώσουν τελείως, για να κολλήσει επάνω το αλεύρι. Αλείφουμε καλά μια αντικολλητική λαμαρίνα του φούρνου με ένα φλυτζάνι του καφέ λάδι στρώνουμε τις μελιτζάνες σε μια στρώση τη μια δίπλα στην άλλη, τις ραντίζουμε με λάδι από πάνω  και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν.
Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σκορδαλιά όπως π.χ. στη συνταγή «Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια» (εδώ βάζουμε και λεμόνι και ξύδι) και την αραιώνουμε προσεκτικά με λίγο νερό, να μοιάζει με πηχτό χυλό. Περιχύνουμε τις μελιτζάνες με τη σκορδαλιά χρησιμοποιώντα ένα κουτάλι και φουρνίζουμε πάλι στους 180ο C για 15 λεπτά περίπου, ώσπου να πάρει η σκορδαλιά ένα χρυσοκάστανο χρώμα, προσέχοντας να μην αρπάξουν. Κόβουμε το φαγητό σαν μουσακά ή παστίτσιο σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρουμε.
*Είναι συνταγή της Αρβανίτικης κουζίνας από τον Αργολικό κάμπο με υπέροχη λεπτή γεύση και τραγανή, αιθέρια υφή.


Α.Τ.

banner
Υλικά

5 -6 τσακώνικες μελιτζάνες (μακρουλές)
αλεύρι
ελαιόλαδο
1 κεφάλι σκόρδο (περ. 10 σκελίδες)
700 γρ. ψωμί χωριάτικο
1/2 φλ. ελαιόλαδο
χυμός 1/2 λεμονιού
2 κ.σ. αλάτι
2 κ.σ. ξύδι
πιπέρι


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος