banner
banner

Με τη δροσιά του γιαουρτιού

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2014

Με τη δροσιά του γιαουρτιού

Γιαούρτι τρώμε όλο το χρόνο, αλλά τώρα το καλοκαίρι το αγαπάμε περισσότερο γιατί μας δίνει δροσερές γεύσεις με λίγες θερμίδες. Παρόλο που δεν το συνηθίζουμε τόσο σαν συνοδεία φαγητών όσο οι εξ Ανατολής γείτονές μας, δεν παύει να συχνάζει στο καθημερινό μας τραπέζι, συνήθως σαν τζατζίκι ή στο πρωϊνό μας με φρούτα, τελευταία και σαν επιδόρπιο με γλυκά του κουταλιού. Δοκιμάστε, όμως, να σερβίρετε ένα παχύ, αυθεντικό γιαούρτι με τα ντολμαδάκια γιαλατζί και με όλα τα λαδερά σας (φασολάκια, μελιτζάνες ιμάμ, τουρλού, ακόμα και γεμιστά) και θα διαπιστώσετε πόσο ταιριάζει, καθώς η ορεκτική του οξύτητα ισορροπεί τη λιπαρότητα του φαγητού. Δοκιμάστε το ακόμα σαν σάλτσα σε πατατοσαλάτα ή σε κρύα ζυμαρικά. Στη θέση του κλασικού τζατζικιού δοκιμάστε και μια διαφορετική σαλάτα με βάση το γιαούρτι, ψιλοκομμένα λαχανικά και μυρωδικά ή και μπαχαρικά. Με το γιαούρτι γίνονται μαρινάδες για κρεατικά και κοτόπουλο που νοστιμίζουν εξαιρετικά τα ψητά σας. Ανάλογα με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θα προσθέσετε, θα δώσουν ανατολίτικο ή μεσογειακό άρωμα. Το γιαούρτι που χρησιμοποιούμε για σαλάτες και σάλτσες δεν πρέπει να είναι πολύ ρευστό, άρα προτιμάμε το στραγγιστό. Σας προτείνω να διαλέξετε ένα γιαούρτι μικρής παραγωγής, που έχει πάντα πιο αυθεντική, υπόξινη γεύση. Σήμερα το βράδυ, λοιπόν, γιατί όχι ένα ζυμαρικό με σάλτσα γιαουρτιού αρωματισμένη με βασιλικό; 'H ένα εναλλακτικό τζατζίκι με τριμμένο καρότο και δυόσμο; Εγώ, προσωπικά δεν θα έλεγα όχι και σε μια κρύα δροσερή σούπα με γιαούρτι.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος