Follow us

Με άρωμα ανοιξιάτικου λεμονιού

Με άρωμα ανοιξιάτικου λεμονιού

Υπάρχουν χρονιές, που γεμίζει ο τόπος με λεμόνια. Τα κλαδιά από τις μικρούλες λεμονιές κοντεύουν να αγγίξουν τη γη και οι πιο μεγάλες γέρνουν, μικραίνοντας το μπόι τους από το βάρος, μέρα με τη μέρα. Όσοι έχουμε στα σπίτια μας λεμονιές, πηγαίνουμε πεσκέσια στους φίλους, όσοι δεν έχουμε δεχόμαστε τσάντες ολόκληρες. Στην αρχή της άνοιξης, η μοσχοβολιά τους μπερδεύεται με το μαγικό άρωμα από τις ανθισμένες νεραντζιές, που επιμένουν να στολίζουν τους αθηναϊκούς δρόμους (στην Αθήνα ζούμε, αυτό βλέπουμε, αυτό μολογάμε) και δηλώνουν τη μεγάλη ανοιξιάτικη περίοδο, που αρχίζει επίσημα με την εαρινή ισημερία (21 Μαρτίου). Βασικό συστατικό το λεμόνι, σχεδόν σε όλα τα διάσημα λαδερά μας (που πριν έλθει η ντομάτα στην Ελλάδα φτιάχνονταν όλα λεμονάτα), αλλά περιέργως, ελάχιστα παρόν στα παραδοσιακά γλυκά μας –αν και κολυμπάμε στο λεμόνι. Χαρίζει τη φρεσκάδα του και την προκλητική του κομψότητα όπου πάρει μέρος, ως πρωταγωνιστής ή ως λαμπρός καρατερίστας.
Οι συνταγές που προτείνουμε κινούνται εν πολλοίς στο κλίμα της Σαρακοστής, κάνοντας κάποιους μικρούς συμβιβασμούς. Για περισσότερες σαρακοστιανές ιδέες, ρίξτε μια ματιά εδώ (φαγητά) και εδώ (κέικς με ελαιόλαδο).

Updated: 15/03/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 20/03/16

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;