Υλικά
Υλικά (για 4 άτομα)
8 μεγάλα κληματόφυλλα
100 γρ. ξινομυζήθρα
2 κ.σ. χοντροκομμένα
καρύδια
8 λεπτές φέτες ντομάτας
6 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ψιλοκομμένος
δυόσμος
Παρασκευή
Ξεπλένουμε πολύ καλά τα κληματόφυλλα και στη συνέχεια τα αφήνουμε μέσα σε κρύο νερό για 10 περίπου λεπτά.
Αλείφουμε τις φέτες της ντομάτας με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τις ψήνουμε σε ζεστή σχάρα ή στο γκριλ προθερμασμένου φούρνου, μέχρι να «καπνίσουν», δηλαδή να αρχίσουν να μαυρίζουν.
Στη συνέχεια, ανακατεύουμε το τυρί με τα καρύδια, το δυόσμο, το πιπέρι και μια κουταλιά λάδι.
Απλώνουμε τα κληματόφυλλα στον πάγκο της κουζίνας, τοποθετούμε στο κέντρο μια φέτα ντομάτας και πάνω της απλώνουμε ένα κομμάτι από το μίγμα του τυριού.
Σφραγίζουμε το «ντολμαδάκι» όπως τα παραδοσιακά ντολμαδάκια, τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε σε ζεστή σχάρα ή στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να αρχίσουν να «μαυρίζουν».
Τα σερβίρουμε με λίγο λαδολέμονο.
Ένα καθαρόαιμο ελληνικό tapa, με βουκολικές «ανησυχίες» και εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στη μαλακιά ξινομυζήθρα, τα τραγανά καρύδια και την καλοκαιρινή δροσιά της ντομάτας.