Μανιτάρια στιφάδο με κάστανα*

Συνταγή

Μανιτάρια στιφάδο με κάστανα*
Υλικά

½ κιλό μανιτάρια (όχι πλευρώτους)
400 γρ. κάστανα
1 κ. φρέσκες ντομάτες ή 450 γρ. χυμός ντομάτας σε κονσέρβα 
½ κ. μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου
1 φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. κόκκινο κρασί
1 φύλο δάφνης
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Μουσκεύουμε τα κρεμμυδάκια στο νερό, τα καθαρίζουμε, τα ζεματίζουμε και τα στεγνώνουμε. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια, χωρίζουμε το ποδαράκι από το καπελάκι και κόβουμε το καπελάκι στα δύο ή στα τέσσερα (ανάλογα με το μέγεθος) ενώ τα αφήνουμε ολόκληρα αν είναι μικρά. Αν χρησιμοποιήσουμε κάστανα τα χαράζουμε, τα βράζουμε και τα καθαρίζουμε προσπαθώντας να μείνουν ολόκληρα. Τρίβουμε την ντομάτα στον τρίφτη αν είναι φρέσκια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πλατιά χαμηλή κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα μανιτάρια μέχρι να φύγουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, συνεχίζουμε λίγα λεπτά το τσιγάρισμα να ροδίσουν, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατιμισθεί, προσθέτουμε την ντομάτα και τη δάφνη. Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει το φαγητό με το λάδι του και ρίχνουμε τα κάστανα αν χρησιμοποιούμε. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι αν θέλουμε και σερβίρουμε.


*Αυτή η συνταγή είναι τυπική μιας φτωχιάς κουζίνας που προσπαθούσε να ταΐσει μεγάλες φαμίλιες με ό ,τι βρισκούμενο στο σπίτι και στο γύρω χώρο. Ο συνδυασμός μανιτάρια –κάστανα είναι πολύ συχνός στα ορεινά όλης της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της βόρειας Ιταλίας και πολύ γευστικός. Το φαγητό είναι ωραιότατο και χωρίς κάστανα.
Έχει άλλη χάρη αν στην περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε κάστανα δεν βάλουμε ντομάτα και δάφνη αλλά πυκνό ζωμό από κοτόπουλο ή μοσχάρι και φασκόμηλο και λευκό κρασί αντί για κόκκινο.
 



Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος