Μακαρονάδες “ορφανές”

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Τετάρτη, 01 Απριλίου 2020

Μακαρονάδες “ορφανές”

Χαρακτηρίζοντας ένα φαγητό ως "ορφανό", είναι ένας εκφραστικός τρόπος για να δηλώσουμε πως δεν έχει κρέας (τόσο μεγάλη είναι η σημασία που δίνουμε αταβιστικά στο κρέας ως μείζον τρόφιμο, που παρομοιάζουμε την απουσία του από ένα φαγητό που μπορεί να γίνει και με κρέας, σαν μια οικογένεια από την οποία απουσιάζουν οι γονείς…). Στο θέμα μας, όμως. Τα εδέσματα που προτείνουμε έχουν σαν βάση τα ζυμαρικά -κοντά ή μακριά, ολικής αλέσεως ή από ραφιναρισμένο αλεύρι- και τα λαχανικά.
Βασικό άρτυμα είναι το δεντρολίβανο, ένας βοτάνι δυνατό και κυριαρχικό, που δίνει την απαραίτητη ένταση και συνδυάζεται υπέροχα με τα κηπευτικά του καλοκαιριού. Σίγουρα, το τυρί σε αυτές τις ορφανές μακαρονάδες είναι κάτι περισσότερο από ταιριαστό και σε όλες τις συνταγές, προτείνω την παρμεζάνα ή το πεκορίνο, λόγω της umami γεύσης τους. Οι σάλτσες για τις ορφανές μακαρονάδες ετοιμάζονται γρήγορα και μάλιστα είναι καλύτερες αν περιορίσουμε το μαγείρεμα στον ελάχιστο απαραίτητο χρόνο. Η καυτερή πιπεριά σε όλες τις μορφές (μπούκοβο, ολόκληρη πιπεριά, τσίλι σε υγρή μορφή κ.λ.π.), το μαυροπίπερο, ταιριάζουν υπέροχα, όπως και το σκόρδο -που αν σιγομαγειρευτεί για κάποια ώρα, αποκτάει απαλή μυρωδιά και γλυκιά γεύση.

Updated: 01/04/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 18/05/18



Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος