Δεν διεκδικούν δάφνες νοστιμιάς τα κολοκυθάκια. Επίπεδη και αδιάφορη θεωρείται η γεύση τους. Αυτό, όμως, που σε πρώτο πλάνο θα μπορούσε να καταχωριστεί ως ελάττωμα, σε μια δεύτερη πιο επιεική προσέγγιση, ίσως να είναι και πλεονέκτημα, αφού μπορούν να συνδυασθούν με ένα σωρό υλικά και να αναδείξουν ιδανικά τις άλλες, πιο ισχυρές γεύσεις. Με αυτή τη λογική, ταιριάζουν πολύ ωραία με τα ζυμαρικά, και σε συνδυασμό με τα θαλασσινά, δίνουν ελαφρές και νόστιμες σάλτσες, ό, τι πρέπει για τις ζέστες που βρίσκονται ante portas. Επιπλέον, τα κολοκυθάκια δίνουν σώμα σε μια σάλτσα, ιδιαίτερα αν φροντίσουμε να μην λιώσουν στο μαγείρεμα. Αν, μάλιστα, έχουμε στη διάθεσή μας πολύ φρέσκα κολοκυθάκια, αξίζει να τα κόψουμε πολύ λεπτά και να τα αφήσουμε αμαγείρευτα: η τραγανή τους υφή και η δροσιά τους –μην ξεχνάμε πως περιέχουν πολύ νερό- έχουν πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από ό,τι μπορούμε να φανταστούμε πριν τα δοκιμάσουμε.