Follow us

Μαγειρεύουμε ορτύκια!

Μαγειρεύουμε ορτύκια!

Αν ζούσαμε σε πιο παλιές εποχές, και ξεκινώντας από τέλη Αυγούστου και μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, τα μεγάλα περάσματα των ορτυκιών στο μεταναστευτικό δρόμο τους για πιο θερμά κλίματα θα έφερναν στις ειδικές αγορές ορτύκια -θηράματα από τους κυνηγούς. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει και τουλάχιστον στα αστικά κέντρα, τα ορτύκια που φθάνουν στο πιάτο μας είναι ορτύκια εκτροφής. Με πιο μαλακό κρέας από το άγριο ορτύκι, μοιάζει κάπως με κοτόπουλο, είναι όμως πιο σφιχτό και ελαφρώς πιο σκούρο και διατηρεί ακόμα αναγνωρίσιμα ίχνη από το ιδιαίτερο άρωμά του.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του ορτυκιού είναι βέβαια το στήθος του -παχουλό με το περισσότερο κρέας- και αμέσως μετά το μπουτάκια του, γερή μπουκίτσα με πεντανόστιμο κρέας. Το ορτύκι μαγειρεύεται με όλους τους τρόπους, ακόμα και ολόκληρο τηγανητό μπορείς να το φτιάξεις αν το βράσεις πρώτα μέχρι να μαλακώσει αρκετά, το πανάρεις και το τηγανίσεις σε φριτέζα. Μόνο βραστό δεν γίνεται ή εγώ τουλάχιστον δεν το έχω δοκιμάσει έτσι και δεν το έχω δει σε κάποια συνταγή. Συνήθως, τα ορτύκια εκτροφής δεν χρειάζονται κάποια προετοιμασία πριν τα μαγειρέψουμε. Αν όμως νιώθουμε ότι χρειαζόμαστε κάποια έξτρα γεύση, ένα γρήγορο μαρινάρισμα γύρω στα 15 -30 λεπτά σε ελαιόλαδο, σκόρδο και φασκόμηλο ή δεντρολίβανο, θα τα ωφελήσει ικανοποιητικά.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…