Τα φρέσκα ελληνικά τυριά ξαναβρίσκουν τα τελευταία χρόνια τη θέση που τους αξίζει στο τραπέζι μας και δεν περιορίζονται πια σε λίγα τοπικά πιάτα. Σ' αυτό έχουν σίγουρα βοηθήσει και οι έλληνες σεφ, με την τάση επιστροφής στην κουζίνα των παραδοσιακών υλικών. Το ανθότυρο, η μυζήθρα, το μανούρι, το κατίκι παίρνουν τη θέση αντίστοιχων ξένων τυριών, με εξαιρετικό αποτέλεσμα. Τα ζυμαρικά δένουν ωραιότατα με κατίκι ή ανθότυρο και δεν χρειάζονται κρέμα γάλακτος. Οι τάρτες και οι πίτες με αλμυρά φρέσκα τυριά σε συνδυασμό με μυρωδικά είναι η απάντηση στις "βαριές" πίτες με τα κίτρινα τυριά. Τα φρέσκα τυριά δένουν πολύ με λαχανικά, όπως οι αγκινάρες και χόρτα όπως το σπανάκι, για σφουγγάτο, σε λαδερά ή και σε συνδυασμό με κατσικάκι στο φούρνο.
Τέλος, ακόμα πιο απλά, θα φτιάξετε μυρωδάτα ντιπ ανακατεύοντας ένα φρέσκο τυρί με μπαχαρικά (κύμινο, πιπέρια, μπούκοβο) και με μυρωδικά (κρεμμυδάκι, σκόρδο, άνηθο, δυόσμο, κόλιαντρο) για ένα ορεκτικό ή συνοδευτικό λαδερών.