Follow us

Μαγειρεύοντας με ρόδια

Συνταγές με ρόδι για να δώσετε μια ιδιαίτερη νότα εποχής στο τραπέζι.

Μαγειρεύοντας με ρόδια

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει στη χώρα μας η συστηματική καλλιέργεια του ροδιού, που διατίθεται πια στην αγορά όχι μόνο φρέσκο αλλά και σαν μαρμελάδα, τσάτνεϋ, χυμός, πετιμέζι, μελάσα ροδιού, κλπ. Είναι ένα πολύ υγιεινό φρούτο, με πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και θεωρείται υπερτροφή που καθυστερεί τη γήρανση και προστατεύει τον οργανισμό από εκφυλιστικές ασθένειες. Είναι κάπως περίεργο το ότι ακόμα εισάγουμε ρόδια –γύρω στους 800 τόνους το χρόνο- από το Ιράν, την Ινδία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ καταναλώνουμε συνολικά γύρω στους 1.200 τόνους το χρόνο. Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες ροδιάς και ένα από τα κριτήρια που τις κατατάσσει σε διάφορες κατηγορίες (και που μας ενδιαφέρει από γευστικής απόψεως), είναι η περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα. Βάση αυτού του κριτηρίου, οι ποικιλίες της ροδιάς διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες: γλυκές, ημίγλυκες και ξινές. Η ποικιλία που καλλιεργείται περισσότερο στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι η αμερικανική ποικιλία «Wonderfull» που είναι και η πιο γνωστή ποικιλία ροδιάς παγκοσμίως.

Τα ρόδια αρχίζουν να ωριμάζουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου και είναι διαθέσιμα στην αγορά μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου. Όταν τα αγοράζουμε, θα κοιτάμε να μην είναι ραγισμένη η φλούδα τους και να μην έχει μαλακές, καφέ βούλες ενώ θα πρέπει να τα αισθανόμαστε βαριά στο χέρι μας. Ολόκληρα τα ρόδια διατηρούνται κλεισμένα σε αεροστεγή σακούλα στο ψυγείο για ένα μήνα ή και περισσότερο, ενώ οι σπόροι ροδιού μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο μόνο για λίγες μέρες (διατηρούνται όμως θαυμάσια για πολύ καιρό στην κατάψυξη). Στην ελληνική κουζίνα τρώμε συνήθως φρέσκους τους σπόρους, σαν φρούτο ή τους χρησιμοποιούμε πάντα φρέσκους για να γαρνίρουμε σαλάτες και ίσως ένα πιλάφι. Πολύ ενδιαφέρον προϊόν του ροδιού είναι η "μελάσα" ροδιού: είναι σαν σιρόπι, δεν περιέχει ζάχαρη αλλά παράγεται με τη συμπύκνωση του χυμού, έχει αψιά γεύση, μοσχοβολάει και δεν είναι πολύ γλυκιά. Δίνει βάθος και πολυπλοκότητα όπου θα προστεθεί (είναι κάτι που εκτιμούν πολύ στην κουζίνα οι Άραβες, οι Πέρσες και οι Τούρκοι) και μπορεί να συνδυασθεί με ξύδι, με ντομάτα ή να γλασάρει ένα κρεατικό. Οι συνταγές που σας δίνουμε χρησιμοποιούν το ρόδι για να δώσουν γεύση σε φαγητά. Περισσότερες πληροφορίες για τα ρόδια αλλά και περισσότερες συνταγές, εδώ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;