banner
banner
banner

Μαγειρεύοντας με ελληνικά τυριά

Θάλεια Τσιχλάκη Θάλεια Τσιχλάκη Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

Μαγειρεύοντας με ελληνικά τυριά

Ο πιο εύκολος τρόπος για να κερδίσεις τις εντυπώσεις με τη μαγειρική σου είναι να παρουσιάσεις στο τραπέζι κάποιο φαγητό, που θα μοσχοβολάει ψημένο τυρί. Αν, μάλιστα, προτιμήσεις κανένα μαλακό, κίτρινο, από αυτά που την ώρα που πας να σερβίρεις το φαγητό στα πιάτα, σχηματίζουν κλωστούλες, τις λεγόμενες και «κόρδες», τότε σίγουρα θα κλέψεις την παράσταση, πριν καν προλάβουν να δοκιμάσουν. Το τυρί έχει, βέβαια, φανατικούς φίλους, αλλά υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που δεν το βάζουν στο στόμα τους για πολλούς και διάφορους λόγους (από την απλή απαρέσκεια ως προς τα αρώματα του μέχρι και τη δυσανεξία στη λακτόζη). Για αυτό καλό θα ήταν αφενός να ρωτάμε τους καλεσμένους που δεχόμαστε για πρώτη φορά, αν υπάρχει κάτι που τους πειράζει, γενικότερα και αφετέρου όταν οργανώνουμε το μενού μας ας φροντίζουμε να διαφοροποιούμε έτσι το φαγητό που θα σερβίρουμε ώστε να αποφεύγουμε την μονοτονία –πες την και «μονομανία»- ενός γεύματος, που όλα τα πιάτα του περιέχουν τυρί. 
Το σχήμα που τρίβουμε ή κόβουμε το τυρί, πριν το προσθέσουμε στο φαγητό μπορεί να καθορίσει σημαντικά τη γεύση του. Αν, για παράδειγμα, προσθέσεις τριμμένο, κίτρινο τυρί που λιώνει εύκολα πάνω από ένα φαγητό που ψήνεις στο φούρνο θα αναμειχθεί εντελώς με το φαγητό, δημιουργώντας μια μάλλον συμπαγή μάζα με τυρένια γεύση, όπου όμως το ίδιο το τυρί δεν θα ξεχωρίζει ιδιαίτερα. Αν πάλι πασπαλίσεις την επιφάνεια ενός φαγητού που θα γκρατιναριστεί στο φούρνο με σκληρό αυτό δεν θα μπορέσει να λιώσει εντελώς. Απλά θα σχηματίσει μια κοκκώδη επιφάνεια πάνω από το «ψητό» σου. Όταν προσθέτεις τυρί σε μια γέμιση και θέλεις να το ξεχωρίζουν εύκολα, είναι καλύτερα να το κόψεις σε κυβάκια ή σε μπαστουνάκια για να μην λιώσει εντελώς. Η υφή του τυριού (μαλακή ή σκληρή), ο τρόπος που λιώνει (διατηρώντας ή μη το αρχικό του σχήμα ή παραμένοντας σκληρό και ενίοτε μαστιχωτό) μπορεί ακόμα και να σε καθοδηγήσουν στην επιλογή του κατάλληλου τυριού, ανάλογα με το αποτέλεσμα που αποζητάς. Αλλά καλύτερα να αφήσουμε τις συνταγές να αποτελέσουν την απόδειξη όσων αναφέραμε. 

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος