Γάλα, τυρί, αβγά, γιαούρτι, αυτά είναι τα υλικά που πρωτοστατούν στην κουζίνα μας αυτή την τρίτη εβδομάδα της Απόκριας, που μας βοηθάει να περάσουμε σταδιακά στη νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, η οποία αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα. Tρώμε τυρόπιτες, μπουγάτσες, τυρόψωμα, σαγανάκια, ομελέτες με τυριά, γκρατέν, πίτσες με τυριά, αλλά χωρίς αλλαντικά. Τρώμε όμως και ζυμαρικά, αφού η Τυρινή λέγεται και «Μακαρονού». Τα γλυκά που κυριαρχούν είναι η γαλατόπιτα κι η γιαουρτόπιτα, το γαλακτομπούρεκο, το ραβανί με γιαούρτι, το ρυζόγαλο και η ρυζόπιτα, και, φυσικά, ο πολίτικος σιμιγδαλένιος χαλβάς, που και αυτή την εβδομάδα μπορεί ακόμα να φτιαχτεί με βούτυρο και γάλα.