Follow us

Luxury dinner for two: Τέσσερα σενάρια γιορτής

Ακόμα και σε εποχές oικονομικής κρίσης, ένα πολυτελές δείπνο για δύο, με καλεσμένους μόνον εμάς και τον αγαπημένο ή την αγαπημένη μας, μπορεί να γίνει η εφικτή ανατροπή της μετρημένης καθημερινότητας. Η Θάλεια Τσιχλάκη σχεδιάζει και κοστολογεί τέσσερα σενάρια για ένα tete-a-tete τραπέζι επιπέδου που θα μας επιτρέψουν να αποδράσουμε στο όνειρο της γιορτής.

Luxury dinner for two: Τέσσερα σενάρια γιορτής

Αν κάποια στιγμή νιώσατε πως φέτος είναι ανέφικτο να σχεδιάσετε ένα γεύμα με σαμπάνια ή χαβιάρι για όλη την παρέα σας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κανακέψετε τον αγαπημένο ή την αγαπημένη σας με ένα δείπνο όνειρο. Στρώστε τα λινά σας, βγάλτε τα όμορφα σερβίτσια σας και ανάψτε τα κεριά σας. Αν δεν διαθέτετε ασημένια κηροπήγια, δεν πειράζει. Υπάρχουν δεκάδες γιορτινές λύσεις, κρυστάλλινα ή νίκελ κηροπήγια με αστέρια ή χιονονιφάδες, που λαμποκοπάνε και, λόγω γιορτής, μπορούν να σταθούν στο τραπέζι χωρίς να δίνουν την αίσθηση του ευτελούς. Κάθε γιορτινό στολίδι όταν συνδυαστεί σωστά από χρωματικής άποψης και δεθεί με τα υπόλοιπα στοιχεία του τραπεζιού, παύει να είναι κιτς. Ο ίδιος ο συμβολισμός του αναιρεί την ποιότητα του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο.

Αν και σε κάθε σπίτι υπάρχουν κάποια λινά και πορσελάνες, ίσως να θέλετε κάτι λιγότερο παλιομοδίτικο, οπότε θα πρότεινα να υιοθετήσετε την ιδέα μιας θεματικής διακόσμησης. Η τάση μπορεί να είναι έθνικ ή μίνιμαλ, αλλά δεν έχει σημασία αν θα προτιμήσετε τους τόνους του λευκού, που υπονοούν το χιόνι, ή αν θα στολίσετε με χρυσό και κρύσταλλα το τραπέζι σας ή ακόμα αν θα το ντύσετε στα κόκκινα, φορτώνοντάς το με αγιοβασιλάκια κι άλλες γιορτινές φιγούρες. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε κι η καλή σας διάθεση είναι, σε τελευταία ανάλυση, αυτά που θα δώσουν τον τόνο στη διακόσμησή σας.

Βγαίνοντας για ψώνια, μην αφήσετε την τιμή του κιλού να σας αποτρέψει από την αγορά ενός αυγοτάραχου ή λίγου χαβιαριού. Αν σκεφτείτε ότι η τιμή ενός μικρού αυγοτάραχου των 250 γρ. (που θα σας φθάσει και για μια δεύτερη φορά) δεν ξεπερνάει τα 30 ευρώ και ότι για ένα βαζάκι χαβιάρι των 60 γρ. της καλύτερης ποιότητας μπελούγκα θα δώσετε σχεδόν 250 ευρώ, μπορείτε να αντιληφθείτε ότι στο συνολικό κόστος του γεύματός σας μπορεί να χωρέσει και η πολυτέλεια. Λίγο χαμόν ιμπέρικο, λίγος σολομός, δυο φέτες φουαγκρά, μια σαμπάνια και κάποια εξαιρετικά αποστάγματα μπορούν να αποτελέσουν το κεντρικό θέμα του μενού και γύρω από αυτά να σχεδιάσετε το υπόλοιπο δείπνο.

Δώστε όμως σημασία και στις λεπτομέρειες. Αναζητήσετε κεριά με άρωμα Χριστουγέννων όπως το bougie parfumee miel de sapin της L’ Occitane (από τα Notos Galleries – μια γιορτινή μουσική για να ανοίξετε τη βραδιά). Εδώ και μερικά χρόνια έχω λατρέψει τη σειρά Christmas της Potumayo που αποτελείται από τέσσερα εξαιρετικά CD (Christmas around the world, New Orleans Christmas, Jazz & Blues Christmas και Family Christmas) με πολύ καλές εκτελέσεις· είμαι όμως σίγουρη πως εύκολα θα βρείτε στην αγορά και πολλά άλλα αντίστοιχα.

1. Κλασικό δείπνο με γεμιστή γαλοπούλα

Lux: αυγοτάραχο



Απευθύνεται σε όσους αποζητούν την κλασική συνταγή. Στους οπαδούς τού «αυτό ξέρω, αυτό εμπιστεύομαι».

Φετούλες αυγοτάραχου, σε κουταλάκι σερβιρίσματος με ουίσκι Isle of Skey 12 ετών, .

Παραδοσιακή γαλοπούλα με γέμιση από κάστανα και σέλερι και τις συνοδευτικές της πατάτες, συνολικό κόστος .

Σφηνάκια με γλυκιά κρέμα και φρέσκες φράουλες από τα ζαχαροπλαστεία Fresh.

2. Θαλασσινό δείπνο με σολομό

Lux: χαβιάρι, σαμπάνια

Δίνει τη δυνατότητα να κινηθείτε στα δύο άκρα της γκάμας των τιμών. Την πιο οικονομική ή την πιο extreme λύση.

Σερβίρετε πρώτα μπλίνις με χαβιάρι Beluga Caviar Houseή αυγά ρέγκας Moluga. Συνδυάζεται με σαμπάνια που οι τιμές της ξεκινούν περίπου από τα € 45 (Nicolas Feuillat), αλλά θα μπορούσε να συνδυαστεί και με ένα ελληνικό αφρώδες όπως το Villa Amalia του Τσέλεπου.

Στη συνέχεια, μια ανάμεικτη σαλάτα με βινεγκρέτ από μουστάρδα και άνηθο (Clovis) και φετούλες από καρδιά σολομού Balik ( ή καρδιά σολομού Kenmare «loin of Salmon» και βότκα Beluga Gold Line ή Absolute.

Στο κυρίως πιάτο θα προτείναμε φρέσκο σολομό με σάλτσα μίσο και αμύγδαλα με κόστος 2 πιάτων € 17 και ως συνοδευτικό κρασί ένα Chablis € 30-35 ή ένα σαρντονέ Αντωνόπουλου Άναξ που θα το βρείτε γύρω στα € 19,80.

Ως επιδόρπιο προτείνουμε παγωτό μελομακάρονο ή τσουρέκι από την Kayak, με κομμάτια τριμμένου μελομακάρονου και σιρόπι μελιού με καρύδια ή φέτες τσουρεκιού, αντίστοιχα.

3. Γαλλο-ισπανικό δείπνο

Lux: φουαγκρά, χαμόν ιμπέρικο


Φρυγανισμένες φέτες ψωμιού μπριοσέ με φουαγκρά πάπιας ολόκληρο (entier) Rouge, που θα συνδυάσετε με ολόκληρα κάστανα σε ελαφρύ σιρόπι (Castagne sciroppate), ή 2 φέτες ολόκληρου φουαγκρά πάπιας ΝΔ Γαλλίας της Jeanne Bertot (Sentation Terroir), που ίσως να συνοδεύσετε με την κρεμώδη σάλτσα μήλου Bremley Apple Sauce της Baxton ή ξερά σύκα βουτηγμένα στο συνοδευτικό κρασί: ένα Samos Grand Cru ή κάποιο Sauternes.

Στη συνέχεια, θα πρότεινα να συνεχίσετε τη βραδιά με κάποιο κόκκινο κρασί, ζυμωτό ψωμί και χαμόν ιμπέρικο. Οι τιμές του χαμόν μπορεί να ξεκινούν από € 60 το κιλό το jamon Μataga La Prudencia, που θα βρείτε σε φακελάκια σε πολλά σουπερμάρκετ, και να φτάνουν τα € 140 το κιλό το San Luis pata negra. Το ίδιο συμβαίνει και με το κρασί. Με τα αλλαντικά ταιριάζουν αρκετά, αλλά αν θέλετε να κρατηθείτε στο ισπανικό πνεύμα, προτιμήστε ένα εξαιρετικό Tempranillo του Κτήματος Παυλίδη ή κάποια Rioja.

Ως επιδόρπιο, ο κύβος με τα 3 διαφορετικά είδη σοκολάτας guaranja Valrhona από τη Μέλισσα (Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι).

4. Γιορτινό brunch, αυστηρά για δύο

Lux: διάθεση!



Αν κάποια φορά ξυπνήσετε αργά κι έτσι, σαν από σύμπτωση, θα έχετε φροντίσει να συνδυάσετε το πρωινό με το μεσημεριανό γεύμα, δώστε γεύση Χριστουγέννων. Ξεκινήστε με τον καφέ των Χριστουγέννων (Christmas blend) των οι Taylors of Harrogate, ή το αρωματικό τους χριστουγεννιάτικο τσάι (Spice Leaf tea). Η πιο οικονομική εκδοχή είναι να αρωματίσετε οι ίδιοι το τσάι ή τον καφέ με κανέλα και μπαχάρι . Δοκιμάστε το μαζί με τη μαρμελάδα των Χριστουγέννων του Fauchon με μανταρίνια και κάστανα, αρωματισμένη με κανέλα και τζίντζερ (€ . Μπορεί να εκτιμήσετε όμως και την κρέμα κάστανου με ολόκληρα κομμάτια του οίκου Ancienne d’ Andrezy .

Θα τα συνοδεύσετε με κάποιο τσουρέκι (από € 5,50 έως και 15 το κιλό), με ένα κλασικό Panettone όπως αυτό της Rustichella d’ Abruzzo. Μαζί θα σερβίρετε κατσικίσια τυράκια chevre με φρούτα Duo Festin (με κράνα και μύρτιλλα ή σταφίδες), αλλά και όποια από τα ορεκτικά που παρουσιάζονται στα άλλα 3 σενάρια τραβά η όρεξη σας: σολομό, χαβιάρι, αυγοτάραχο. Εδώ το πρόγευμα γίνεται ένα με το γεύμα.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;