banner
banner
banner

Λουκάνικα από τον Πύργο Ηλείας

Συνταγή

Λουκάνικα από τον Πύργο Ηλείας
Υλικά

10 κιλά χοιρινό, σπάλα-μπούτι-ελιά (ανάμικτα)
5 κιλά λαρδί χοιρινό
5 κιλά μοσχάρι, σπάλα-μπούτι-ελιά (ανάμικτα)
360 γρ. αλάτι
40 σκελίδες σκόρδο τριμμένο
50 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
50 γρ. μπαχάρι
30 γρ. πάπρικα γλυκιά
10 γρ. πάπρικα καυτερή
20 γρ. κόλιαντρο τριμμένο
20 γρ. γλυκάνισο σπασμένο
10 γρ. μοσχοκάρυδο
6 φιαλίδια βανίλια (αυτή που βάζουμε στα γλυκά)
το ξύσμα από 5 πορτοκάλια (προαιρετικά)
3 λίτρα νερό πολύ παγωμένο (0 έως +2ο C)
έντερα χοιρινά παστωμένα, 30 μέτρα περίπου

banner
Εκτέλεση

Κόψτε τα κρέατα και το λαρδί σε κιμά με δίσκο 4-6 χιλ. Βάλτε σε μια λεκάνη τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε τα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές και αφράτο μίγμα. Σκεπάστε τη λεκάνη με μεμβράνη και βάλτε τη στη συντήρηση του ψυγείου για 3 ώρες και μετά στην κατάψυξη για 1 ώρα. Περάστε το μίγμα στα έντερα και σχηματίστε λουκάνικα μήκους 20 εκ. περίπου. Κρεμάστε τα σε δροσερό, σκιερό μέρος για 1 ημέρα να στραγγίσουν και, μετά, μπορείτε να τα καταναλώσετε.


 


*Η συνταγή είναι του κρεοπώλη Γιώργου Βεργόπουλου, από το βιβλίο «Λουκάνικα & αλλαντικά – 250 παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα» του Γ. Καραγιάννη, εκδόσεις Ψύχαλου. 


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος