banner
banner
banner

Λουκάνικα από την Άνω Ακράτα

Συνταγή

Λουκάνικα από την Άνω Ακράτα
Υλικά

5 κιλά χοιρινό, σπάλα-μπούτι-ελιά (ανάμικτα)
2,5 κιλά προβατίνα με λίγο λίπος
2,5 κιλά λαρδί
170 γρ. αλάτι
15 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο
10 γρ. πάπρικα καυτερή
100 γρ. σκόρδο σκόνη
50 γρ. ζάχαρη
μαϊντανός 1-2 ματσάκια, ψιλοκομμένος
500 ml κρασί κόκκινο ξηρό παγωμένο
2 πορτοκάλια, μόνο τη φλούδα ψιλοκομμένη
500 ml νερό πολύ παγωμένο (0 έως +2ο C)
έντερα χοιρινά 12 μέτρα περίπου

banner
Εκτέλεση

Κόψτε τα κρέατα και το λαρδί σε κιμά με δίσκο 4 χιλ. Βάλτε σε μια λεκάνη τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε τα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές και αφράτο μίγμα. Περάστε το μίγμα στα έντερα και σχηματίστε λουκάνικα μήκους 15-20 εκ. Κρεμάστε τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, σκιερό, με θρεμοκρασία 16-18 ο C και υγρασία 6-65% για 1-2 ημέρες να στραγγίσουν και, μετά, μπορείτε να τα καταναλώσετε.


 


*Η συνταγή είναι του κρεοπώλη Δημήτρη Σαρμά, από το βιβλίο «Λουκάνικα & αλλαντικά – 250 παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα» του Γ. Καραγιάννη, εκδόσεις Ψύχαλου.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος