Follow us

Λουκάνικα από την Άνω Ακράτα

Λουκάνικα από την Άνω Ακράτα

Υλικά

Υλικά

5 κιλά χοιρινό, σπάλα-μπούτι-ελιά (ανάμικτα)

2,5 κιλά προβατίνα με λίγο λίπος

2,5 κιλά λαρδί

170 γρ. αλάτι

15 γρ. πιπέρι μαύρο τριμμένο

10 γρ. πάπρικα καυτερή

100 γρ. σκόρδο σκόνη

50 γρ. ζάχαρη

μαϊντανός 1-2 ματσάκια, ψιλοκομμένος

500 ml κρασί κόκκινο ξηρό παγωμένο

2 πορτοκάλια, μόνο τη φλούδα ψιλοκομμένη

500 ml νερό πολύ παγωμένο (0 έως +2ο C)

έντερα χοιρινά 12 μέτρα περίπου

Εκτέλεση

Κόψτε τα κρέατα και το λαρδί σε κιμά με δίσκο 4 χιλ.

Βάλτε σε μια λεκάνη τον κιμά μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώστε τα πολύ καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές και αφράτο μίγμα.

Περάστε το μίγμα στα έντερα και σχηματίστε λουκάνικα μήκους 15-20 εκ.

Κρεμάστε τα λουκάνικα σε μέρος δροσερό, σκιερό, με θρεμοκρασία 16-18 ο C και υγρασία 6-65% για 1-2 ημέρες να στραγγίσουν και, μετά, μπορείτε να τα καταναλώσετε.

*Η συνταγή είναι του κρεοπώλη Δημήτρη Σαρμά, από το βιβλίο «Λουκάνικα & αλλαντικά – 250 παραδοσιακές συνταγές από όλη την Ελλάδα» του Γ.

Καραγιάννη, εκδόσεις Ψύχαλου.

Επίσης...

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εξωτική Σαλάτα

Ένα ολόκληρο πρωινό με τον Νίκο Βαρβέρn. Ο signore Interni + Moda Bagno ξεναγεί το ΕΥ στο σπίτι του και μας μαγειρεύει ότι επιφυλάσσει μόνο στους εντιμότατους φίλους του.

Ψωµί από Αλεύρι Ολικής Άλεσης

Πώς θα φτιάξεις ψωμί από αλεύρι ολικής άλεσης.

Ρολό Κιµά µε Λαχανικά

Η συνταγή για ρολό κιμά με λαχανικά.

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Ψωµί Ζυµωτό

Η συνταγή για ζυμωτό ψωμί.

Ιτσλί µε Αρνάκι και Μοσχάρι

Πώς θα φτιάξεις ιτσλί με αρνάκι και µοσχάρι.

Πλούσια Σούπα Γιουβαρλάκια µε Λαχανικά

Η συνταγή για πλούσια σούπα γιουβαρλάκια µε λαχανικά.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Μπιφτέκια Γεµιστά στο Τηγάνι

Η συνταγή για γεμιστά μπιφτέκια στο τηγάνι.

Η πιο Εύκολη Κιµαδόπιτα µε Λαχανικά

Πώς θα φτιάξεις την πιο εύκολη κιμαδόπιτα με λαχανικά.