Follow us

Λωτός σε αφρό σαμπάνιας από τον σεφ της "Σπονδής" Jerome Serres

Στο λατινικό αλφαβητάρι των απολαύσεων, κάτω από το γράμμα C στοιχίζονται σπουδαία λήμματα, ικανά να απογειώσουν το λεπταίσθητο ουρανίσκο. Ξεχωρίσαμε τις μεγάλες μας αδυναμίες και ζητήσαμε από τον σεφ της Σπονδής, Jerome Serres να τις συνθέσει σε ένα extravagant εορταστικό δείπνο.

Λωτός σε αφρό σαμπάνιας από τον σεφ της "Σπονδής" Jerome Serres

Υλικά

Υλικά (για 4 άτομα)

1 πλάκα (250 γρ. περίπου) βούτυρο κακάο

500 γρ. ώριμοι λωτοί

500 ml σαμπάνια

5 γρ. ζελατίνα σε σκόνη

1 πρέζα διττανθρακική σόδα ανά ποτήρι

1 πρέζα κιτρικό οξύ ανά

ποτήρι

Λίγος χυμός λεμονιού

Λίγο μαύρο πιπέρι Sarawak

Παρασκευή

Λιώνετε το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και το ρίχνετε σε τσέρκια με διάμετρο όση ένα ποτήρι της σαμπάνιας (και λίγο λιγότερο) και πάχους 1 χιλιοστό.

Περνάτε τους λωτούς από το λεπτό σουρωτήρι-κινέζο.

Προσθέτετε λίγο χυμό λεμονιού και λίγο μαύρο πιπέρι Sarawak.Ζεσταίνετε τη σαμπάνια στους 30° C.

Προσθέτετε τη σκόνη της ζελατίνας, περνάτε το μίγμα από λεπτό, κωνικό σουρωτήρι-κινέζο.

Ρίχνετε το μίγμα σε μια λεία επιφάνεια όπως αυτή ενός ρηχού ταψιού, σε θερμοκρασία δωματίου, για να μη χαλάσει το ζελέ.

Όταν πήξει, κόβετε με ένα τσέρκι δίσκους σε διάμετρο ώστε να χωράνε στο ποτήρι της σαμαπάνιας.

Την ώρα του σερβιρίσματος, βάζετε τον πολτό (coulis) του λωτού σε ποτήρι σαμπάνιας, γεμίζοντας μέχρι τη μέση.

Τοποθετείτε από πάνω ένα δίσκο βούτυρο-κακάο, προσθέτετε ελάχιστη σόδα και έπειτα αντίστοιχη ποσότητα από το κιτρικό οξύ.

Πάνω του βάζετε ένα δίσκο βούτυρο κακάο που ετοιμάσατε, για να το αδιαβροχοποιήσετε.

Τοποθετείτε από πάνω το ζελέ της σαμπάνιας, το οποίο έχετε ήδη κόψει σε δίσκους.

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε (δοκιμάστε τα ταλέντα σας πριν από την ώρα του σερβιρίσματος…) τη σωστή αναλογία κιτρικού οξέος, ώστε να μη δημιουργηθεί υπερβολικός αφρός.

Τη στιγμή που ο κάθε συνδαιτυμόνας θα βυθίσει το κουτάλι του στο ποτήρι της σαμπάνιας, το μέταλλο θα σπάσει το δίσκο του βούτυρο-κακάο, και έτσι θα ελευθερωθεί το μίγμα οξέος και σόδας, δημιουργώντας αφρό.


Τη στιγμή που το κιτρικό οξύ και η διττανθρακική σόδα –υλικά που περιέχονται και στις καραμέλες– έρχονται σε επαφή, η χημική ένωσή τους δημιουργεί φυσαλίδες, όπως αυτές της σαμπάνιας.

Πίνεις έτσι το… λωτό μέσα σε ένα αφρισμένο ποτήρι.

Μια εύκολη συνταγή που εντυπωσιάζει.

Επίσης...

Σοκολατόπιτα µε Μπανάνα

Η συνταγή για σοκολατόπιτα με μπανάνα.

Δροσερή Κρέµα µε Γιαούρτι

Η συνταγή για δροσερή κρέμα με γιαούρτι.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Ξερά Φρούτα µε Κονιάκ

Η συνταγή για ξερά φρούτα με κονιάκ.

Γιαούρτι µε Μπανάνα και Μέλι

Πώς θα φτιάξεις γιαούρτι με μπανάνα και μέλι.

Γλυκιά Πίτσα με Φιστικοβούτυρο και Μπανάνα

Η συνταγή για γλυκιά πίτσα με φιστικοβούτυρο και μπανάνα.

Μηλόπιτα Νηστίσιµη

Η συνταγή για νηστίσιμη μηλόπιτα.

Δαµάσκηνα µε Μαστίχα και Κρέµα Γιαουρτιού

Πώς θα φτιάξεις δαµάσκηνα µε µαστίχα και κρέµα γιαουρτιού.

Ρολό Μήλου

Πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο ρολό μήλου.

Γλυκιά Πίτα µε Ξερά Φρούτα και Καρπούς

Η συνταγή για γλυκιά πίτα με ξερά φρούτα και καρπούς.

Πίτα µε Βερίκοκα και Χουρµάδες

Η συνταγή για πίτα με βερίκοκα και χουρμάδες.

Ανάποδο Κέικ με Ροδάκινα και Αμύγδαλα

Ένα βολικό ανάποδο κέικ, που καταδέχεται να κάνει παρέα με όλα τα φρούτα: και με μήλα και με ροδάκινα και με αχλάδια και με φράουλες και με βερίκοκα και με νεκταρίνια.

Δαμάσκηνα με Κρέμα

Βελούδινη και ευωδιαστή κρέμα, σχεδόν ημίρρευστη, φαίνεται σαν να μην περιέχει αλεύρι ή κορν φλάουρ, τρώγεται υπέροχα τόσο ζεστή όσο και κρύα.