Υλικά
υλικά
1 πακέτο λινγκουίνι (500 γρ.)
700 γρ. μύδια με το κέλυφος ή ένα σακουλάκι καθαρισμένα στο ζωμό τους
1 μέτρια μαραθόριζα (φινόκιο) ή δύο μικρές
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
2 κ.σ. μάραθο ή άνηθο (εκτός αν είναι αρκετή η φούντα της μαραθόριζας)
1/2 κ.γ. μαραθόσπορο
1 φλ.κ. ούζο
1/2 φλ.τσ. ε.π. ελαιόλαδο
παρασκευή
Πλένουμε τα ολόκληρα μύδια πολύ καλά και τα βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά (αν χρησιμοποιήσουμε καθαρισμένα από σακουλάκι, τα βάζουμε απλώς να στραγγίξουν καλά, χωρίς να τα αχνίσουμε).Τη σκεπάζουμε και περιμένουμε μερικά λεπτά (5'-6') ν' ανοίξουν όλα.
Μόλις ανοίξουν, τα σουρώνουμε κρατώντας το ζουμί τους και πετάμε, αν υπάρχουν, όσα δεν έχουν ανοίξει.
Βγάζουμε τα μισά από το κέλυφος και κρατάμε τα υπόλοιπα ολόκληρα.
Καθαρίζουμε τη μαραθόριζα από τα εξωτερικά φύλλα και την κόβουμε σε λεπτά φετάκια (σαν κρεμμύδι).
Σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φετάκια της μαραθόριζας γιά 3'-4'.
Προσθέτουμε την πιπεριά, κομμένη σε μικρά κυβάκια, το μαραθόσπορο και το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα μύδια, αφήνουμε να ζεσταθούν 1' και σβήνουμε με το ούζο.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μάραθο.
Βράζουμε τα λινγκουίνι σε άφθονο αλατισμένο νερό και τα στραγγίζουμε ενώ ακόμα "κρατάνε".
Ζεσταίνουμε το περιεχόμενο του τηγανιού προσθέτοντας λίγο ακόμα ελαιόλαδο και δυο τρεις κ.σ από τον ζωμό των μυδιών.
Ρίχνουμε τα λινγκουίνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Ανακατεύουμε δυο τρεις φορές με σπάτουλα, να αναμειχθούν με τη σάλτσα και σερβίρουμε αμέσως.