Υλικά
4 ατομικές βάσεις για πίτσα έτοιμες (όχι λεπτές) Υλικά
½ φλ. ελαιόλαδο
6 κ.σ. za’atar*
2 -3 κ.σ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
Για το za’atar
1/4 φλ. σουμάκ (sumac)
2 κ.σ. ξερό θυμάρι τριμμένο
1 κ.σ. σουσάμι καβουρδισμένο
2 κ.σ. ξερή ρίγανη
2 κ.σ. ξερή μαντζουράνα
1 κ.γ. χοντρό αλάτι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το za'atar: αλέθουμε το σουσάμι στη μουλινέτα ή το χτυπάμε στο γουδί.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Μεταφέρουμε το za'atar σε γυάλινο βαζάκι που κλείνει αεροστεγώς και το αποθηκεύουμε σε ξηρό και δροσερό μέρος.
Διατηρείται, ανάλογα με τις συνθήκες αποθήκευσης, γύρω στους 4 μήνες.
Ψήνουμε τις βάσεις για πίτσα σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε επάνω από 1 ½ κ.σ za'atar.
Σκορπίζουμε τα κουκουνάρια και σερβίρουμε αμέσως με φέτα και αγγουράκια. *Manakish ή Manaqish ή manaeesh ή manakeesh είναι ένα είδος πίτσας που γαρνίρεται, όπως και η ιταλική πίτσα, με διάφορα υλικά -λαχανικά, κοτόπουλο, τυρί, ψάρι. Είναι το πιο συνηθισμένο και αγαπημένο λιβανέζικο σνακ, από το πρωί μέχρι το βράδυ.
Η πιο συνηθισμένη γαρνιτούρα της όμως είναι το μείγμα μπαχαρικών za’atar, με την οποία αλείφεται πριν ψηθεί και που συνοδεύεται με λευκό τυρί (εμείς έχουμε τη φέτα) ή labne -κάτι σαν συμπυκνωμένο γιαούρτι που διατηρείται σε λάδι- και κομμάτια αγγούρι.
Εδώ, την εμπλουτίσαμε και με λίγα καβουρδισμένα κουκουνάρια για πιο πλούσια γεύση και πιο ενδιαφέρουσα υφή.
*Το za’atar είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα μπαχαρικών που μπορούμε να αγοράσουμε και έτοιμο.
Είναι όμως τόσο εύκολο να το φτιάξουμε, που δίνουμε τη σχετική συνταγή.
Θα περιμένετε ένα γευστικό συνδυασμό λεμονιού (από το σουμάκ), ξηρών καρπών από το καβουρδισμένο σουσάμι, την πικράδα και την αψάδα της ρίγανης και το πιο γλυκό και απαλό άρωμα της μαντζουράνας.
Είναι πολύ ορεκτικό και ταιριάζει πολύ ωραία με τη φέτα.
A.T.