Υλικά
500 γρ. λαζάνιαΥλικά
300 γρ. σπανάκι
500 γρ. φρέσκο σολομό σε φέτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
250 γρ. μοτσαρέλα σε λεπτές φέτες
600 γρ. ντοματάκια κομμένα κατά μήκος στα δύο
2 κ. σ. μαϊντανό πολύ ψιλοκομμένο
4 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένο
2 κ.σ. ξύσμα λεμονιού
1/3 φλ. ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ :
8 φλ. δυνατό ζωμός χορταρικών
16 κ.σ. μαργαρίνη ή βούτυρο
20 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι, φεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι.
Το κόβουμε σε λωρίδες και το αφήνουμε σε σουρωτήρι. Ρίχνουμε τα λαζάνια τρία -τρία σε βραστό νερό για 1 λεπτό, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε επάνω σε νωπή πετσέτα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Καθαρίζουμε τις φέτες του σολομού από πέτσα και τυχόν κόκκαλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά τα φρέσκα κρεμμυδάκια επάνω σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5-6 λεπτά.
Αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε το ψάρι απλώνοντας τα κομμάτια ομοιόμορφα, το σπανάκι, τον μαϊντανό και το ξύσμα λεμονιού.
Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι τη μαργαρίνη και όταν λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά, να ψηθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε τον ζωμό των χορταρικών ζεστό και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι να πήξει αρκετά.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.Συνθέτουμε το φαγητό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C.
Στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού με μεγάλη πλευρά μήκους 34 εκ.
απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με μια σειρά λαζάνια, μοιράζουμε επάνω τη μισή σάλτσα ψαριού και σκεπάζουμε με λαζάνια.
Συνεχίζουμε με τη μισή μπεσαμέλ απλώνουμε από πάνω τη μοτσαρέλα, σκεπάζουμε με λαζάνια και απλώνουμε και την υπόλοιπη σάλτσα ψαριού.
Συνεχίζουμε με λαζάνια και τελειώνουμε καλύπτοντας το φαγητό με μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
Ψήνουμε για 15 λεπτά σκεπάζοντας το ταψί με λαδόκολλα.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε για άλλα 30–40 λεπτά περίπου.
Ξεφουρνίζουμε και περιμένουμε μισή ώρα πριν το κόψουμε για να το σερβίρουμε (για να σταθεροποιηθεί).
Α.Τ.