Follow us

Λαζάνια με σάλτσα κρέατος αλά μπολονέζ

Λαζάνια με σάλτσα κρέατος αλά μπολονέζ

Υλικά

Υλικά

500 γρ. λαζάνια

800 γρ. οσομπούκο ή μοσχαρίσια ουρά σε φέτες

200 γρ. μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο

1 μέτριο καρότο πολύ ψιλοκομμένο

3 κλωνάρια σέλερυ ή σέλινο ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες

500 γρ. ντομάτες πολύ ψιλοκομμένες

300 ml χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος

1 φλ. λευκό ξηρό ή κόκκινο κρασί 

1 πρέζα ξερό θυμάρι

½ φλ. ελαιόλαδο

200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα

1 φλ. τριμμένη φρυγανιά

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ:

8 φλ. γάλα

16 κ.σ. βούτυρο 

20 κ.σ. αλεύρι

1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Ρίχνουμε τα λαζάνια τρία –τρία σε άφθονο νερό που βράζει για 1 λεπτό, τα βγάζουμε με στραγγιστή κουτάλα και τα απλώνουμε επάνω σε νωπή πετσέτα.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα.

Σε μεγάλη καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα οσομπούκο ή την ουρά γυρίζοντας τα κομμάτια με λαβίδα να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.

Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο με ξύλινη σπάτουλα να καθαρίσει καλά.

Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το μπέικον,το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο και το θυμάρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Ρίχνουμε καυτό νερό να σκεπάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε 1 ώρα και 15 λεπτά.

Ρίχνουμε τη ντομάτα και τον χυμό της ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.

Συνεχίζουμε να σιγομαγειρεύουμε για άλλη 1 ώρα.

Το κρέας πρέπει να έχει ξεκολλήσει από τα κόκκαλα και να διαλύεται.

Πετάμε τα κόκκαλα και λιώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα το κρέας μέσα στη σάλτσα του.

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει αρκετά.

Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συνθέτουμε το φαγητό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού με μεγάλη πλευρά μήκους 34 εκ.

απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.

Σκεπάζουμε με μιά σειρά λαζάνια, μοιράζουμε επάνω τη μισή σάλτσα του κρέατος και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση λαζάνια, μια στρώση μπεσαμέλ πασπαλισμένη με την παρμεζάνα, μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη σάλτσα, λαζάνια και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά.

Αφήνουμε το φαγητό να μείνει μισή ώρα τουλάχιστον πριν το κόψουμε (για να σταθεροποιηθεί).

Α.Τ.

Σε μεγάλη καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα οσομπούκο ή την ουρά γυρίζοντας τα κομμάτια με λαβίδα να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.

Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο με ξύλινη σπάτουλα να καθαρίσει καλά.

Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το μπέικον,το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο και το θυμάρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Ρίχνουμε καυτό νερό να σκεπάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε 1 ώρα και 15 λεπτά.

Ρίχνουμε τη ντομάτα και τον χυμό της ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.

Συνεχίζουμε να σιγομαγειρεύουμε για άλλη 1 ώρα.

Το κρέας πρέπει να έχει ξεκολλήσει από τα κόκκαλα και να διαλύεται.

Πετάμε τα κόκκαλα και λιώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα το κρέας μέσα στη σάλτσα του.

Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει αρκετά.

Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Συνθέτουμε το φαγητό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.

Στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού με μεγάλη πλευρά μήκους 34 εκ.

απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.

Σκεπάζουμε με μιά σειρά λαζάνια, μοιράζουμε επάνω τη μισή σάλτσα του κρέατος και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση λαζάνια, μια στρώση μπεσαμέλ πασπαλισμένη με την παρμεζάνα, μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη σάλτσα, λαζάνια και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.

Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά.

Αφήνουμε το φαγητό να μείνει μισή ώρα τουλάχιστον πριν το κόψουμε (για να σταθεροποιηθεί).

Α.Τ.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.