Υλικά
500 γρ. λαζάνια Υλικά
800 γρ. οσομπούκο ή μοσχαρίσια ουρά σε φέτες
200 γρ. μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι πολύ ψιλοκομμένο
1 μέτριο καρότο πολύ ψιλοκομμένο
3 κλωνάρια σέλερυ ή σέλινο ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
500 γρ. ντομάτες πολύ ψιλοκομμένες
300 ml χυμός ντομάτας συμπυκνωμένος
1 φλ. λευκό ξηρό ή κόκκινο κρασί
1 πρέζα ξερό θυμάρι
½ φλ. ελαιόλαδο
200 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
1 φλ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ:
8 φλ. γάλα
16 κ.σ. βούτυρο
20 κ.σ. αλεύρι
1 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα λαζάνια τρία –τρία σε άφθονο νερό που βράζει για 1 λεπτό, τα βγάζουμε με στραγγιστή κουτάλα και τα απλώνουμε επάνω σε νωπή πετσέτα.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και κόβουμε σε κυβάκια τα καρότα.
Σε μεγάλη καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα οσομπούκο ή την ουρά γυρίζοντας τα κομμάτια με λαβίδα να ροδίσουν και από τις δύο μεριές.
Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε τον πάτο με ξύλινη σπάτουλα να καθαρίσει καλά.
Όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε το μπέικον,το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο και το θυμάρι και ανακατεύουμε προσεκτικά.
Ρίχνουμε καυτό νερό να σκεπάζει το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε 1 ώρα και 15 λεπτά.
Ρίχνουμε τη ντομάτα και τον χυμό της ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε.
Συνεχίζουμε να σιγομαγειρεύουμε για άλλη 1 ώρα.
Το κρέας πρέπει να έχει ξεκολλήσει από τα κόκκαλα και να διαλύεται.
Πετάμε τα κόκκαλα και λιώνουμε με μια ξύλινη κουτάλα το κρέας μέσα στη σάλτσα του.
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ: ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο και όταν κάψει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά με τον αβγοδάρτη για 3-4 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το γάλα ζεστό και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει αρκετά.
Αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Συνθέτουμε το φαγητό: προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Στον πάτο ενός παραλληλόγραμμου ταψιού με μεγάλη πλευρά μήκους 34 εκ.
απλώνουμε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ.
Σκεπάζουμε με μιά σειρά λαζάνια, μοιράζουμε επάνω τη μισή σάλτσα του κρέατος και συνεχίζουμε με άλλη μια στρώση λαζάνια, μια στρώση μπεσαμέλ πασπαλισμένη με την παρμεζάνα, μια στρώση λαζάνια, την υπόλοιπη σάλτσα, λαζάνια και τέλος την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με την τριμμένη φρυγανιά, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά.
Αφήνουμε το φαγητό να μείνει μισή ώρα τουλάχιστον πριν το κόψουμε (για να σταθεροποιηθεί).
Α.Τ.