banner
banner
banner

Λαζανάκι με κόκκινη σος αντζούγιας και τηγανητά φιλέτα σαρδέλας

Συνταγή

Λαζανάκι με κόκκινη σος αντζούγιας και τηγανητά φιλέτα σαρδέλας
Υλικά για 4 άτομα

10 φρέσκες σαρδέλες
1 πακέτο λαζανάκι ή linguini (500 γρ.)
6 κ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. αντζούγιες
3 σκελίδες σκόρδο
1 κ. γλυκού κόκκινη καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
2 κ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη σε κρύο νερό
500 γρ. φρέσκες ώριμες ντομάτες
2 κ. σούπας πελτές ντομάτας
4 κομμάτια λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ. γλυκού θυμάρι
12 ελιές Καλαμών
2 γεμάτες κ. σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

1. Βγάλτε τα φιλέτα από κάθε σαρδέλα (βλ. σελ. 174), ξεχωρίστε τα κατά μήκος σε 2 κομμάτια και στεγνώστε τα με απορροφητικό χαρτί. Αλατοπιπερώστε τα και φυλάξτε τα στο ψυγείο.
2. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Προσθέστε το σκόρδο ψιλοκομμένο και αφήστε το για 2 λεπτά. Προσθέστε διαδοχικά την καυτερή κόκκινη πιπεριά, την κάππαρη, τις φρέσκες ντομάτες ψιλοκομμένες (τις έχετε προηγουμένως βάλει για 1 λεπτό σε βραστό νερό και μετά σε κρύο, τις έχετε αποφλοιώσει, τις έχετε κόψει και τέλος έχετε αφαιρέσει τους σπόρους τους), τις ελιές ψιλοκομμένες και χωρίς το κουκούτσι, το θυμάρι και τις λιαστές ντομάτες.
3. Μετά από 5 λεπτά βρασμού προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, αφού τον αραιώσετε με 2 κουταλιές της σούπας νερό.
4. Βγάλτε τις αντζούγιες από την κονσέρβα τους, στραγγίστε το λάδι τους και βάλτε τες σε ένα μπολάκι με λίγο χλιαρό νερό για να φύγει το αλάτι τους. Κόψτε τες στη μέση και προσθέστε τες στη σάλτσα. Αφήστε τη σάλτσα να βράσει για άλλα 10 λεπτά, ώστε να βγάλει τα πολλά υγρά της.
5. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράστε al dente σε νερό χωρίς αλάτι το linguini. Σουρώστε το και ρίξτε του λίγο ζεστό νερό μέσα στο σουρωτήρι. Ρίξτε το πάλι στην κατσαρόλα και περιχύστε το με τη σάλτσα. Ανακατέψτε καλά, ώστε να πάει η σάλτσα παντού. Προσθέστε φύλλα μαϊντανού και διατηρήστε το φαγητό ζεστό.
6. Σε ένα τηγάνι βάλτε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και, αφού αλευρώσετε τα φιλέτα της σαρδέλας, τηγανίστε τα προσέχοντας να τα βγάλετε μόλις πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.
7. Τοποθετήστε στο κέντρο κάθε πιάτου το σπαγγέτι, βάλτε από 3 φιλετάκια σαρδέλας και σερβίρετε αμέσως.


Σημ. Από το εξαιρετικό βιβλίο του Rick Stein Τoute la cuisine de la mer έχουμε μάθει αυτή τη συνταγή και τη μαγειρεύουμε συχνά το καλοκαίρι. Είναι μια πολύ γευστική επιλογή για ζυμαρικά, ένα πιάτο που μπορούμε πολύ εύκολα να το περάσουμε στην κατηγορία των απλών gourmet επιλογών του καλοκαιριού.



*Η συνταγή είναι από το βιβλίο του Β.Φραντζολά "Γεύσεις της θάλασσας", εκδόσεις Πατάκη.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος