Follow us

Λαχανόρυζο με κόκκινο λάχανο και μπλε τυρί

Λαχανόρυζο με κόκκινο λάχανο και μπλε τυρί

Υλικά

Υλικά

250 γρ. ρύζι καρολίνα

350 ml κόκκινο, ξηρό κρασί

1,5 λίτρο ζωμό κότας

600 γρ κόκκινο λάχανο, κομμένα σε λεπτές λωρίδες

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα    

2 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

3 κλαράκια θυμάρι 

1 φύλλο δάφνης

150 γρ μπλε τυρί ανακατεμένο με 2 κ. σ. ανθότυρο

50 γρ καρύδια 

30 παρμεζάνα

30 βούτυρο

2 κ. σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Ζεσταίνουμε το ζωμό της κότας και τον αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για να διατηρείται ζεστός.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε, σε μέτρια θερμοκρασία τα κρεμμύδια και το λάχανο.

Προσθέτουμε το θυμάρι και το δαφνόφυλλο και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας, πότε-πότε, μέχρι να μαλακώσει το λάχανο και να πιεί τα υγρά του.

Καβουρδίζουμε το ρύζι με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις γίνει διάφανο το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το λάχανο.

Το περιχύνουμε με το κόκκινο κρασί κι όταν εξατμιστεί προσθέτουμε, λίγο-λίγο, το ζεστό ζωμό της κότας και συνεχίζουμε το βράσιμο, για 18-20 λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι στον επιθυμητό βαθμό, περίπου όπως θα κάναμε για ένα ριζότο.

Όποτε εξατμίζεται ο ζωμός και εφόσον δεν έχει βράσει το ρύζι, προσθέτουμε ζωμό.

Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε τα κλαράκια του θυμαριού και το δαφνόφυλλο, ρίχνουμε τα τυριά και ανακατεύουμε καλά.

Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, αλλά δεν ανακατεύουμε.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της και περιμένουμε για 3 λεπτά, πριν ανακατέψουμε καλά το κόκκινο λαχανόρυζο μας.

Το σερβίρουμε πασπαλισμένο με τα καρύδια και λίγη επιπλέον παρμεζάνα.

Σημ.

Μην θεωρήσετε το βούτυρο περιττό συμπλήρωμα.

Επισημαίνω ότι είναι σημαντικό να περιμένουμε αυτά τα 3 λεπτά πριν ανακατέψουμε το βούτυρο με το λαχανόρυζο γιατί έτσι θα λιώσει και θα πάρει πιο κρεμώδη υφή.

Πηγή έμπνευσης για αυτό το ριζότο-λαχανόρυζο, αποτελεί το διάσημο ιταλικό ριζότο, με το κόκκινο κρασί Barolo, το ραντίκιο και την παρμεζάνα.Θ.Τ.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.