banner
banner
banner

Λαχανοντολμάς-πίτα με ρύζι και κουκουνάρι

Συνταγή

Λαχανοντολμάς-πίτα με ρύζι και κουκουνάρι
Υλικά

1 αφράτο, μέτριο λάχανο
3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
¾ φλ. ελαιόλαδο
Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ½  φλ. ρύζι  καρολίνα πλυμένο και στραγγισμένο
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 φλ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κ.σ. κόλιανδρο τριμμένο
⅔ φλ. μαύρες σταφίδες
1 φλ. κουκουνάρι ελαφρά καβουρδισμένο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Πετάμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από το λάχανο, αφαιρούμε ένα-ένα τα υπόλοιπα φύλλα κόβοντάς τα από τη βάση τους. Τα βράζουμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα σε αλατισμένο νερό 7-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αρκετά, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: καβουρδίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και αφήνουμε στην άκρη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (χαμηλή και πλατιά) και σοτάρουμε τον κόλιανδρο μέχρι να βγάλει τα αρώματά του. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσει και να γίνει σχεδόν σαν μαρμελάδα, γύρω στα 15 λεπτά. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να αλειφθεί με το ελαιόλαδο, προσθέτουμε 2 ½ φλ. καυτό νερό, αλατίζουμε, σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό και να μισομαλακώσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, 2-3 κ.σ. χυμό λεμονιού, το ξύσμα λεμονιού και το κουκουνάρι. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε πιπέρι και λίγο νερό ακόμα (αν είναι πολύ πηχτό το ρύζι) και αφήνουμε στην άκρη. Στρώνουμε τα μισά φύλλα του λάχανου στον πάτο της κατσαρόλας. Απλώνουμε επάνω το ρύζι σε μία ισόπαχη στρώση και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα του λάχανου. Ρίχνουμε 1 κ.γ. αλάτι και 1-2 κ.σ. λεμόνι, 2 φλ. καυτό νερό, περιχύνουμε τον λαχανοντολμά-πίτα  και μαγειρεύουμε για 40 λεπτά κουνώντας ελαφρά πότε -πότε την κατσαρόλα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μείνει για μισή ώρα να χλιάνει και να δέσει. Κόβουμε σε τρίγωνα και μεταφέρουμε στα πιάτα με σπάτουλα. Ρίχνουμε από πάνω λίγο επιπλέον λεμόνι ή φτιάχνουμε μια ελαφριά λευκή σάλτσα, δένοντας το ζουμί από το λάχανο με λίγο κορν φλαόυρ και την περιχύνουμε στην επιφάνεια. 


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος