Λαχανοντολμάδες: συνταγή και tips
Ντίνα Γκρουμούτη
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023
Ντίνα Γκρουμούτη
Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023
Οι λαχανοντολμάδες έχουν συνδεθεί με γιορτινά τραπέζια και ιδιαίτερα με το τραπέζι των Χριστουγέννων.
Οι λαχανοντολμάδες του εστιατορίου “Χάραμα”, στο Αρκοχώρι της Νάουσας
Οι λαχανοντολμάδες έχουν συνδεθεί με γιορτινά τραπέζια και ιδιαίτερα με το τραπέζι των Χριστουγέννων. Είναι ένα από τα νοστιμότερα παραδοσιακά μας φαγητά, πολύ χειμωνιάτικο και στο ρόλο του "πρώτου πιάτου" έχει πάντα απόλυτη επιτυχία. Τόση, που εξακριβωμένα, είναι το πρώτο που καταναλώνεται ακόμα και στο πιό πλούσιο και πρωτότυπο τραπέζι. Αυτή η κλασική αξία έχει βέβαια τα μυστικά της, ιδιαίτερα αν την προσεγγίζετε γιά πρώτη φορά. Τι να προσέξετε:
Το λάχανο δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό, αντίθετα πρέπει να είναι αφράτο (ζητείστε το κατάλληλο από τον μανάβη σας). Το ζεμάτισμα πρέπει να είναι προσεκτικό, ώστε να μη "λυώσουν" τα φύλλα. Το κρέας που θα χρησιμοποιήσετε γιά τον κιμά δεν πρέπει να είναι τελείως άπαχο. Ο χοιρινός κιμάς τους ταιριάζει πολύ, ακόμα κι αν δεν τον χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά, προσθέστε ένα μέρος στον μοσχαρίσιο. Στον χοιρινό κιμά μπορούμε να προσθέσουμε και πράσο, μαζί με το κρεμμύδι, ελάχιστο σέλερυ και κίμινο. Το ξύσμα λεμονιού και, ακόμα περισσότερο, του πορτοκαλιού θα απογειώσει τη γεύση τους. Γιά μιά πρωτότυπη παραλλαγή χρησιμοποιείστε στο αβγολέμονο σαφράν: αφήστε λίγες κλωστούλες να σταθούν 20' σε ένα φλιτζανάκι χλιαρό ζωμό, που θα προσθέσετε στο αβγολέμονο (στην περίπτωση αυτή αποφύγετε τον δυόσμο). Οι λαχανοντολμάδες γίνονται καλύτεροι όταν έχουν σταθεί αρκετά μετά το ψήσιμό τους, γι αυτό μην τους φτιάξετε τελευταία στιγμή.
Μπορούμε να τους σερβίρουμε και χωρίς αβγολέμονο. Σε αυτή την περίπτωση τους σερβίρουμε χλιαρούς, περιχυμένους με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο και σερβίρουμε μαζί γιαούρτι στραγγιστό, χτυπημένο με λεμόνι, άνηθο και πάπρικα. Σουρώνουμε τον ζωμό από την κατσαρόλα και τον χρησιμοποιούμε γιά να φτιάξουμε ένα νοστιμότατο ριζότο.