banner
banner
banner

Λαχανοντολμάδες: συνταγή και tips

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023

Οι λαχανοντολμάδες έχουν συνδεθεί με γιορτινά τραπέζια και ιδιαίτερα με το τραπέζι των Χριστουγέννων.

Οι λαχανοντολμάδες του εστιατορίου “Χάραμα”, στο Αρκοχώρι της Νάουσας

Οι λαχανοντολμάδες του εστιατορίου “Χάραμα”, στο Αρκοχώρι της Νάουσας

Οι λαχανοντολμάδες έχουν συνδεθεί με γιορτινά τραπέζια και ιδιαίτερα με το τραπέζι των Χριστουγέννων. Είναι ένα από τα νοστιμότερα παραδοσιακά μας φαγητά, πολύ χειμωνιάτικο και στο ρόλο του "πρώτου πιάτου" έχει πάντα απόλυτη επιτυχία. Τόση, που εξακριβωμένα, είναι το πρώτο που καταναλώνεται ακόμα και στο πιό πλούσιο και πρωτότυπο τραπέζι. Αυτή η κλασική αξία έχει βέβαια τα μυστικά της, ιδιαίτερα αν την προσεγγίζετε γιά πρώτη φορά. Τι να προσέξετε: 

Το λάχανο δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτό, αντίθετα πρέπει να είναι αφράτο (ζητείστε το κατάλληλο από τον μανάβη σας). Το ζεμάτισμα πρέπει να είναι προσεκτικό, ώστε να μη "λυώσουν" τα φύλλα. Το κρέας που θα χρησιμοποιήσετε γιά τον κιμά δεν πρέπει να είναι τελείως άπαχο. Ο χοιρινός κιμάς τους ταιριάζει πολύ, ακόμα κι αν δεν τον χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά, προσθέστε ένα μέρος στον μοσχαρίσιο. Στον χοιρινό κιμά μπορούμε να προσθέσουμε και πράσο, μαζί με το κρεμμύδι, ελάχιστο σέλερυ και κίμινο. Το ξύσμα λεμονιού και, ακόμα περισσότερο, του πορτοκαλιού θα απογειώσει τη γεύση τους. Γιά μιά πρωτότυπη παραλλαγή χρησιμοποιείστε στο αβγολέμονο σαφράν: αφήστε λίγες κλωστούλες να σταθούν 20' σε ένα φλιτζανάκι χλιαρό ζωμό, που θα προσθέσετε στο αβγολέμονο (στην περίπτωση αυτή αποφύγετε τον δυόσμο). Οι λαχανοντολμάδες γίνονται καλύτεροι όταν έχουν σταθεί αρκετά μετά το ψήσιμό τους, γι αυτό μην τους φτιάξετε τελευταία στιγμή. 

banner
Λαχανοντολμάδες: συνταγή και tips

Μπορούμε να τους σερβίρουμε και χωρίς αβγολέμονο. Σε αυτή την περίπτωση τους σερβίρουμε χλιαρούς, περιχυμένους με λίγο εκλεκτό ελαιόλαδο και σερβίρουμε μαζί γιαούρτι στραγγιστό, χτυπημένο με λεμόνι, άνηθο και πάπρικα. Σουρώνουμε τον ζωμό από την κατσαρόλα και τον χρησιμοποιούμε γιά να φτιάξουμε ένα νοστιμότατο ριζότο.

banner
Λαχανοντολμάδες: συνταγή και tips


Συνταγές

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος