Υλικά
Υλικά
1 κιλό μπακαλιάρο
1 μεσαίο λάχανο, περίπου 1,5 κιλό
200 γρ ρύζι
250 γρ ντομάτες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1-2 πράσινα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
3 κ. σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ. σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι
Παρασκευή
Ξαρμυρίζουμε πολύ καλά τον μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ, αφαιρούμε τις πέτσες και τα κόκαλα του, προσεκτικά και τον κόβουμε και τον μαδάμε σε πολύ ψιλά κομματάκια.
Ανακατεύουμε την ψίχα του σε ένα μπολ, μαζί με το ρύζι, τα κρεμμύδια, τις ντομάτες, τον άνηθο και το μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε κι ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Ζεματάμε το λάχανο, αφαιρούμε τα κοτσάνια του, στρώνουμε τα μεγαλύτερα και πιο χοντρά φύλλα στον πάτο της κατσαρόλα και ξεχωρίζουμε τα πιο μικρά φύλλα για να τυλίξουμε το μείγμα του μπακαλιάρου σε ντολμάδες.
Βάζουμε από μια κουταλιά στο κέντρο κάθε φύλλου, διπλώνουμε πρώτα τις δύο άκρες προς τα μέσα πάνω από τη γέμιση και στη συνέχεια ρολάρουμε το φύλλο για να κλείσουμε το ντολμά.
Στρώνουμε τους ντολμάδες, κυκλικά στην κατσαρόλα από τα τοιχώματα προς το κέντρο.
Ακουμπάμε πάνω τους ένα πιάτο, λίγο μικρότερο από την περίμετρο της κατσαρόλας και τους περιχύνουμε με λίγο λάδι και 1,5 ποτήρι νερό ζεστό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί λίγο, εκτός φωτιάς, πριν το σερβίρουμε ζεστό στα πιάτα. Θ.Τ.