banner
banner
banner

Λαχανοντολμάδες με κουνουπίδι, πλιγούρι και ντομάτα

Συνταγή

Λαχανοντολμάδες με κουνουπίδι, πλιγούρι και ντομάτα
Υλικά

1 αφράτο λάχανο
1 φλ. πλιγούρι
1 ½ φλ. κουνουπίδι ωμό τριμμένο στη λεπτή μεριά του τρίφτη
3 φλ. καυτός ζωμός λαχανικών ή νερό
600 γρ. ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
¾ φλ.ντομάτα ψιλοκομμένη
1 φλ. τριμμένη ντομάτα
3/4 φλ. ε.π. ελαιόλαδο
Για το σερβίρισμα:
χυμός λεμονιού ή γιαούρτι ή σμετάνα 
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Αφαιρούμε τα σκληρά εξωτερικά φύλλα του λάχανου και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε βαθιά μια σφήνα, σε σχήμα τριγώνου, γύρω από το κοτσάνι και την αφαιρούμε. Βάζουμε το λάχανο να βράσει μέσα σε μεγάλη κατσαρόλα με τόσο νερό που να το σκεπάζει για 40 λεπτά. Το βγάζουμε σε ταψάκι και ξεχωρίζουμε τα φύλλα ένα-ένα. Κόβουμε τα χοντρά κοτσάνια των φύλλων και τα στρώνουμε στον πάτο μιας καθιστής (χαμηλής και πλατιάς) μεγάλης κατσαρόλας.

Φτιάχνουμε τη γέμιση: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε πολύ χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά, μέχρι σχεδόν να λιώσουν. Ρίχνουμε το πλιγούρι και το κουνουπίδι και σοτάρουμε ανακατεύοντας για άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και ανακατεύουμε άλλα 5 λεπτά. Προσθέτουμε τον καυτό ζωμό λαχανικών ή νερό, αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, ώσπου να απορροφηθεί σχεδόν τελείως ο ζωμός ή το νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο. Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και αφήνουμε τη γέμιση να χλιάνει.
Φτιάχνουμε τους ντολμάδες: απλώνουμε ένα φύλλο λάχανου σ' ένα πιάτο, βάζουμε στη μία άκρη του 1 κ.σ. γέμιση, γυρίζουμε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και τυλίγουμε σε ρολό. Τοποθετούμε τον κάθε ντολμά στην κατσαρόλα τον ένα δίπλα στον άλλο, σχηματίζοντας κύκλους. Όταν καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας με ντολμάδες, αραδιάζουμε τους υπόλοιπους από πάνω. Σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο, γυρισμένο ανάποδα, για να μην μετακινηθούν οι ντολμάδες κατά το βράσιμο. Ανακατεύουμε τη ντομάτα με 1 νεροπότηρο καυτό νερό και ⅓ φλ. ελαιόλαδο και περιχύνουμε τους ντολμάδες -πρέπει το υγρό να φθάνει μέχρι το πιάτο.
Μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να μην φαίνεται καθόλου υγρό στο ύψος του πιάτου. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνουμε 30 λεπτά και βγάζουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα. Σερβίρουμε με χυμό λεμονιού.

Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος