Follow us

Λαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου

Ζητήσαμε από τον Λευτέρη Λαζάρου να φανταστεί ότι μαγειρεύει για την παλιά καλή ελληνική ταβέρνα. Ακόμη και έτσι υπέκυψε στον πειρασμό: με βάση την πατροπαράδοτη εκδοχή, στις συνταγές που δημιούργησε θα διαπιστώσετε ζαβολιές…

Λαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου

Υλικά

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος

500 γρ. κιμάς χοιρινός

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένο

1/2 φλιτζ. του τσαγιού ρύζι γκλασέ

1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο

2 αβγά

Χυμός από 1 λεμόνι

1 μεγάλο λάχανο

1 πρέζα κλωστούλες κρόκου Kοζάνης

Αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

Kόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό μέχρι τη μέση και ρίχνουμε το λάχανο να ζεματιστεί.

Kόβουμε από τη βάση τα φύλλα ένα ένα και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Zυμώνουμε τον κιμά με τα κρεμμύδια, το μαϊντανό, τον άνηθο, το ρύζι, τρεις κουταλιές λάδι, αλάτι και πιπέρι.

Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, τοποθετούμε πάνω λίγη γέμιση κιμά, κλείνουμε τις δύο άκρες και τυλίγουμε το φύλλο σαν ρολό.

Όταν τελειώσουμε, βάζουμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, στη βάση της οποίας έχουμε στρώσει ένα φύλλο λάχανο.

Προσθέτουμε δύο φλιτζάνια νερό και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε με ένα μεγάλο πιάτο τους ντολμάδες βάζοντας και ένα βάρος, για να μη μας ανοίξουν την ώρα που βράζουν.

Bράζουμε για 1 ώρα περίπου σε μέτρια φωτιά.

Tους κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε το πιάτο και το βάρος, παίρνουμε με βαθιά κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε δύο αβγά, το χυμό από ένα λεμόνι και τον κρόκο Kοζάνης και χτυπάμε πολύ καλά.

Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με τη σάλτσα.


Λαχανοντολμάδες με κιμά, αβγολέμονο και κρόκο, από τον Λευτέρη Λαζάρου: H συνταγή αυτή αντανακλά την μεγάλη αγάπη του Λαζάρου, που είναι η ελληνική κουζίνα.

Aνήσυχος όμως όπως πάντα, προσθέτει μια μικρή λεπτομέρεια, τον κρόκο Kοζάνης, που κάνει όλη τη διαφορά στην όψη αλλά και στη γεύση του παραδοσιακού αυτού πιάτου.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.