Λαχανοντολμάδες με καραβίδες

Συνταγή

Λαχανοντολμάδες με καραβίδες
Υλικά (για 15 ντολμάδες)

1 μεγάλο λάχανο
1 ματσάκι άνηθο
3 κρεμμύδια φρέσκα & 1 πράσο
10 φυλλαράκια δυόσμο
1 κιλό φρέσκο καραβιδάκι, μικρό
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
Αλάτι - πιπέρι
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες

Για τη σάλτσα
Χυμός ενός λεμονιού
1 φλιτζ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Παρασκευές

Ντολμάδες

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο, αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και σε μια κατσαρόλα, όπου βράζει ελαφρώς αλατισμένο νερό, ζεματάμε το λάχανο. Το αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε με προσοχή τα μεγάλα του φύλλα. Καθαρίζουμε προσεκτικά τις καραβίδες και κρατάμε τα κεφάλια και τα κελύφη. Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το πράσο. Τα σοτάρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι, με ελάχιστο λάδι, μαζί με το δυόσμο, αφήνουμε να πιούν τα υγρά τους και τα αποσύρουμε από τη φωτιά.



Σε άλλο τηγάνι σοτάρουμε ελαφρά (2 λεπτά) -σε δυνατή φωτιά- τις καραβίδες, τις σβήνουμε με κρασί (1/3 φλιτζ.) και ρίχνουμε το περιεχόμενο στο τηγάνι με τα λαχανικά. Τα βάζουμε να πάρουν βράση για 3-4 λεπτά. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα βγάζουμε από τη φωτιά.



Διαλέγουμε μεγάλα φύλλα λάχανου χωρίς νεύρα και με μια τρυπητή κουτάλα παίρνουμε γέμιση (μια κουταλιά), την βάζουμε στο κέντρο του φύλλου και φτιάχνουμε τους ντολμάδες.

Αφού χρησιμοποιήσουμε όλη τη γέμιση, παίρνουμε ένα μεγάλο τσουκάλι. Αλείφουμε με λίγο λάδι τον πάτο του και τον στρώνουμε (μία στρώση) με τα φύλλα λάχανου που έχουν περισσέψει. Γεμίζουμε με μία στρώση ντολμάδες, βάζουμε από πάνω τους μία στρώση λαχανόφυλλα, μετά πάλι ντολμάδες, κ.ο.κ.



Ρίχνουμε το λάδι και το κρασί στο τσουκάλι και συμπληρώνουμε με όσο νερό χρειάζεται (περίπου 1,5 - 2 φλιτζ.) έτσι ώστε όταν πιέσουμε τους ντολμάδες, το υγρό να έρθει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με αυτούς. Στο τέλος, στρώνουμε τις φέτες του λεμονιού και τις σκεπάζουμε με καπάκι μικρότερης κατσαρόλας που το στηρίζουμε στη θέση του με ένα βάρος. Τα βράζουμε 12 με 15 λεπτά.



Σάλτσα

Βράζουμε σε κατσαρολάκι τα κελύφη και τα κεφάλια των καραβίδων για 15 λεπτά. Σουρώνουμε το ζωμό βάζουμε στο μπλέντερ το ζωμό, 1 φλιτζ. ζωμό από τους ντολμάδες, την κρέμα γάλακτος και λίγο λεμόνι και τα χτυπάμε.



Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς, περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Μαγειρικά τρικ

• Για να μην κολλήσει το φαγητό, είναι απαραίτητο να στρώσουμε οπωσδήποτε τον πάτο της κατσαρόλας με φύλλα λάχανου.

• Η γεύση των θαλασσινών υποβαθμίζεται πάρα πολύ όταν τα μαγειρεύουμε για πολύ χρόνο. Δεν πρέπει να ξεπεράσουμε τα 2 λεπτά σοταρίσματος.


Γλυκό

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος