Follow us

Λαδερά: τα παραδοσιακά του καλοκαιριού

Τρία πιάτα γεμάτα γεύση και comfort θαλπωρή, ιδανικά για τους ζεστούς μήνες και τις μαγειρικές στο νησί, μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στην ουσία του ελληνικού καλοκαιριού.

Λαδερά: τα παραδοσιακά του καλοκαιριού

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

Είναι λαδερά, είναι απολαυστικά και φυσικά άκρως γευστικά. Τρία διαφορετικά φαγητά που δεν λείπουν από τα καλοκαιρινά τραπέζια και που όλες οι νοικοκυρές – και όχι μόνο- λατρεύουν να τα φτιάχνουν. Ιμάμ μπαϊλντί, μπριάμ και μουσακάς είναι τα πιάτα αναφοράς του ελληνικού καλοκαιριού και, πριν τα φουρνίσουμε για να μοσχομυρίσει η κουζίνα μας, ρίχνουμε μια ματιά στις συναρπαστικές ιστορίες του καθενός, που προσθέτουν ένα τσακ νοστιμιάς στη γεύση τους.

Λαδερά: τα παραδοσιακά του καλοκαιριού
Νοστιμιά και ένταση που.. ζαλίζει προσφέρει το ιμάμ μπαϊλντί

Ξεκινάμε με το πιο ερωτικό φαγητό του καλοκαιριού, το ιμάμ μπαϊλντί. Γλυκά μελωμένο, λιώνει σαν βούτυρο στο στόμα η μελιτζάνα με την ντοματούλα και το κρεμμυδάκι της και είναι η παρακαταθήκη που μας έφεραν οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη το 1922 κάνοντας γνωστά τα φαγητά τους σε όλη την Ελλάδα. Το όνομα του φαγητού σημαίνει στα τουρκικά «ο ιμάμης λιποθύμησε» και προέκυψε από μια ιστορία με δύο εκδοχές. Η πρώτη ιστορία θέλει τον ιμάμη να λιποθυμάει από τη μυρωδιά του νόστιμου φαγητού που φτάνει στο μπαλκόνι του και η άλλη τον θέλει να ζαλίζεται και να πέφτει κάτω από το… εξωφρενικό κόστος σε λάδι που χρειάστηκε για να γίνει!

Είτε στο φούρνο είτε στην κατσαρόλα, το τουρλού έχει γεύση καλοκαιριού

Ακολουθεί ένα πολυαγαπημένο φαγητό με πολλά ονόματα αλλά με πανομοιότυπες συνταγές και τρόπους παρασκευής, το γνωστό σε όλους μας μπριάμ (ή τουρλού, ή ratatouille, ή συμπεθεριό, ή σοφαγάδα). Φαγητό που έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά στο χρόνο και έχει τιμηθεί από αρκετές κουζίνες ανά την υφήλιο. Οι διαφορές όλων αυτών αρκετές, όπως για παράδειγμα ότι το ratatouille γίνεται στην κατσαρόλα ενώ το τουρλού συνηθίζεται στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, το τουρλού περιέχει πατάτα ενώ το ratatouille όχι, καθώς επίσης και ότι διαφέρουν στα μυρωδικά. Στην Κρήτη τώρα, όπου ονομάζεται και συμπεθεριό ή σοφαγάδα, βάζουν ακόμα μια κούπα φρέσκα φασολάκια και λίγες μπάμιες και το σερβίρουν με ξινομυζήθρα.

Ταυτισμένος με την Ελλάδα ο μουσακάς, ανασκευασμένος από τον Νικόλαο Τσελεμεντέ

Τελευταίο και – για πολλούς – καλύτερο είναι το φαγητό που αναδημιούργησε ο «δικός μας» Νικόλαος Τσελεμεντές, ο πασίγνωστος μουσακάς. Η προέλευση της συνταγής δεν είναι κατοχυρωμένη ιστορικά, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι το πιάτο προέρχεται από τον περσικό maguma, ένα φαγητό που αποτελεί συνδυασμό αρνιού και μελιτζάνας. Η ελληνική εκδοχή του μουσακά τοποθετείται χρονικά στον 20ο αιώνα και το πιάτο όπως το ξέρουμε σήμερα έγινε ευρέως γνωστό το 1910 με την κυκλοφορία των συνταγών του αρχιμάγειρα Τσελεμεντέ. Η διαφορά από την αρχική συνταγή είναι ότι ο Τσελεμεντές έβαλε μπεσαμέλ και αφαίρεσε τα πολλά και βαριά μπαχαρικά.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…