Υλικά
1 λαβράκι 600-700 γρ.Υλικά για 4 άτομα
2 ποτήρι νερό
1 πρέζα αλατάκι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
12-15 κοκκάρια (κρεμμυδάκια του στιφάδου)
200-250 γρ. μανιτάρια λευκά
2-3 δαφνόφυλλα
1 κλωναράκι φρέσκο κόλιανδρο
1 φλιτζανάκι του καφέ κεφαλοτύρι, τριμμένο
Για τη μπεσαμέλ
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κουτ. σούπας αλεύρι
350 ml γάλα
3 δάκρυα μαστίχας Χίου
πιπεράκι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το λαβράκι μας.
Βάζουμε νεράκι σε μια κατσαρόλα, αλατίζουμε και, μόλις αρχίσει να κοχλάζει το νερό, ρίχνουμε το ψαράκι μας.
Όταν πάρει βράση, ξαφρίζουμε και αφήνουμε καθαρό το νερό.
Το αφήνουμε να βράσει για 8-10 λεπτά.
Σε ένα μεγάλο σαχάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια ολόκληρα, τα μανιταράκια κομμένα σε λεπτές φέτες και τα τσουρτσουρίζουμε μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι.
Το καβουρδίζουμε σιγά σιγά, να μην αλλάξει το χρώμα, και ρίχνουμε λίγο λίγο το γάλα με την τριμμένη μαστίχα Χίου και το πιπεράκι μέχρι να γίνει η μπεσαμέλ.
Σε βουτυρωμένο αντικολλητικό ταψί φούρνου τοποθετούμε το ψαράκι.
Περιχύνουμε με 1 ποτήρι από το νερό όπου έβρασε το λαβράκι.
Κατόπιν βάζουμε τα μαγειρεμένα μανιτάρια και τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα, τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο και τα σκεπάζουμε με την μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 200ο C για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυράκι.
* Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου "Άρωμα κανέλας", των εκδόσεων Μίνωας.Updated: 24/06/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 21/09/16