Υλικά
4 λαβράκια 400-450 γρ. το καθέναΥλικά
3 μέτρια πορτοκάλια
¾ φλ. το πράσινο μέρος από φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
2-3 κ.σ. λευκά αμύγδαλα σε φιλέτα καβουρδισμένα ελαφρά
½ φλ. ελαιόλαδο
Για το αλεύρωμα: 1 φλ. αλεύρι + 1 πρέζα πιπέρι καγιέν + 1 φουσκωτό κ.γ. σκόνη σκόρδου+ φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα ψάρια, αφαιρούμε τα κεφάλια και κόβουμε την ουρά.
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε στο ψυγείο 1 ώρα.
Στύβουμε το ένα πορτοκάλι και κρατάμε τον χυμό του.
Καθαρίζουμε τα άλλα δύο πάνω από ένα μπολ για να μαζεύουμε το χυμό τους, που τον ρίχνουμε στο μπολ με το χυμό του πορτοκαλιού και τα χωρίζουμε σε φέτες.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σκόνη σκόρδου και το πιπέρι καγιέν.
Βγάζουμε τα ψάρια από το ψυγείο, τα αλευρώνουμε, τα τινάζουμε να φύγει το περισσό αλεύρι και τα αφήνουμε επάνω σε λαδόκολλα.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε τα ψάρια να ροδίσουν και να κάνουν τραγανή πέτσα γυρίζοντάς τα προσεκτικά 2-3 φορές.
Τα βγάζουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Σουρώνουμε το ελαιόλαδο, καθαρίζουμε το τηγάνι και το ρίχνουμε πάλι μέσα.
Βράζουμε για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε τις φετούλες των πορτοκαλιών, το φρέσκο κρεμμυδάκι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και βράζουμε άλλα 2 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα.
Σερβίρουμε τα ψάρια σε 4 πιάτα, περιχύνουμε με τη σάλτσα και σκορπάμε επάνω τα αμύγδαλα.
Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.
Α.Τ.